Eurovision stiri: 497
Transnistria stiri: 1343

Predicție decepționantă: 93% din permafrost se va topi încă din acest secol

21 sep. 2023,, 03:00   Ştiinţă şi IT
1617 0

O echipă internațională de oameni de știință a comparat tendințele climatice actuale cu climatul planetei de acum 3 milioane de ani și a ajuns la concluzia că 93% din permafrostul din apropierea suprafeței se va topi încă din acest secol.


Potrivit studiului, pînă la sfîrșitul secolului, permafrostul la o adîncime de 3-4 metri va continua să existe doar în anumite regiuni, inclusiv în regiunile muntoase din Siberia de Est, în Arhipelagul canadian High Arctic și în nordul extrem al Groenlandei. Acest proces va elimina o mare parte din permafrost, scrie Phys.org.


Studiul indică o contracție a permafrostului din apropierea suprafeței în trecutul geologic, în condiții climatice comparabile cu cele prevăzute pentru sfîrșitul acestui secol, presupunînd o încălzire globală continuă. Descoperirea subliniază gravitatea situației și impactul acesteia asupra existenței umane viitoare, a infrastructurii, a ciclului global al carbonului și a hidrologiei.


Oamenii de știință avertizează că pierderea acestei cantități de permafrost ar avea consecințe de anvergură și subliniază necesitatea urgentă de a combate schimbările climatice. Descoperirea demonstrează, de asemenea, legătura inseparabilă dintre utilizarea combustibililor fosili și impactul grav asupra mediului.


Studiul se concentrează pe permafrostul situat aproape de suprafață, care este mai puțin rezistent la încălzirea climatică în comparație cu permafrostul de adîncime. Modelarea climatică bazată pe calea de dezvoltare asociată utilizării petrolului, gazelor și cărbunelui prevede o pierdere de aproximativ 77% din permafrostul de aproape de suprafață pînă în 2100, în comparație cu perioada 1995-2014, dacă temperaturile aerului din atmosfera Pămîntului vor crește cu 10 °C.

0
0
0
2
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?