X 
Arşiţa stiri: 161
Jocurile Olimpice stiri: 133
Transnistria stiri: 1455

Din cauza dezghețării permafrostului, în Iakutia crește un crater gigantic

13 iun. 05:00   Ştiinţă şi IT
2341 0

Oamenii de știință ruși de la Universitatea Lomonosov din Moscova avertizează cu privire la creșterea rapidă a depresiunii de tip termokarst în regiunea Verhoiansk din Iakutia.

Craterul Batagai, care a apărut în urmă cu doar 60 de ani, crește cu un milion de metri cubi în fiecare an din cauza topirii permafrostului provocată de schimbările climatice.

Cercetări recente publicate în Geomorphology arată că „porțile iadului” ar putea înghiți valea învecinată în doar două decenii dacă ritmul de creștere nu va fi oprit. În ultimii ani, craterul a crescut pînă la o adîncime de o sută de metri și se întinde pe o lungime de un kilometru.

Pericolul expansiunii craterului nu constă doar în mărimea sa, ci și în consecințele asupra mediului: emisii de gaze cu efect de seră și modificări ale sistemului hidrografic din regiune. Oamenii de știință avertizează cu privire la impactul negativ asupra resurselor locale de apă, cum ar fi rîul Yana.

Cu toate acestea, există o speranță de a opri procesul: potrivit experților, depresiunea poate înceta să crească dacă condițiile climatice vor reveni la nivelurile anterioare. Cu toate acestea, comunitatea științifică continuă monitorizarea și cercetarea pentru a lua măsuri de prevenire a extinderii craterului Batagai.

3
0
0
2
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав