Coronavirus stiri: 8217
Obiectiv european stiri: 320
Criza energetică stiri: 962

Peru: Descoperirea unui cimitir din epoca colonială spaniolă la Lima

31 mai. 03:00   Ştiinţă şi IT
1350

Arheologi din Peru au descoperit un cimitir din epoca colonială spaniolă, în care se aflau 42 de morminte, într-un fost spital construit în 1552 în centrul istoric al oraşului Lima.

Descoperirea a fost făcută recent în locul în care s-a aflat cîndva Spitalul San Andrés, una dintre cele mai vechi clădiri coloniale din capitala peruană.

"Ne aflam în cel mai vechi şi cel mai bine conservat cimitir din oraşul Lima, folosit între 1552 şi 1808, unde am găsit 42 de rămăşiţe umane de bărbaţi şi femei cu vîrste cuprinse între 30 şi 50 de ani", a declarat Luis Martin Bogdanovich, şeful programului municipal de recuperare a centrului istoric al capitalei Lima.

Cercetătorii au săpat la doar 30 de centimetri adîncime unde au descoperit zeci de oseminte, unele în stare perfectă.

"Aici au fost îngropaţi oameni din diferite clase sociale", a spus Bogdanovich, care a numit descoperirea "fundamentală pentru istoria oraşului Lima".

În perioada colonială, nu existau cimitire publice, iar oamenii, între care spanioli şi creoli, veneau la spital să moară atunci cînd erau bolnavi.

După ce a încetat să mai funcţioneze, spitalul San Andrés a fost transformat în 1808 într-o mănăstire de călugăriţe, un cămin pentru copiii abandonaţi şi apoi o şcoală publică pînă în 2007, cînd un cutremur a avariat clădirea.

La faţa locului a fost descoperită şi o criptă subterană, sub forma unei structuri boltite din cărămidă în care au fost îngropate personalităţi de rang înalt.

"Aceasta este o descoperire excepţională, deoarece (în mod normal) mormintele nu sînt atît de bine conservate, nici măcar în interiorul bisericii", a declarat arheologul Hector Walde, şeful echipei de arheologi din Lima.

"Există diferite cauze de deces, dar cel mai frapant este sifilisul în unul dintre cazuri", a explicat Walde.

Cimitirul se întinde pe o suprafaţă de 150 de metri pătraţi. Printre obiectele descoperite se numără plăci şi fragmente ceramice.

Potrivit specialiştilor, acolo au fost îngropate mumiile împăraţilor incaşi Huayna Capac, Pachacutec şi Tupac Yupanqui, precum şi două dintre soţiile acestora.

Oraşul Lima a fost fondat la 18 ianuarie 1535 de conchistadorul spaniol Francisco Pizarro. De atunci, oraşul a fost capitala Peru.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Experții vorbesc despre un posibil deficit de apă în Moldova. Ce ar trebui să facem?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав