X 
Arşiţa stiri: 151
Jocurile Olimpice stiri: 128
Transnistria stiri: 1454

O echipă de tineri ingineri din Moldova construiește drone de concepție proprie

8 aug. 2022,, 20:30   Ştiinţă şi IT
3731 0

Construiesc drone de concepție proprie, pe care le exportă pe toate continentele. Vorbim de o echipă de tineri ingineri din Republica Moldova, încă studenți la facultate, care au reușit să proiecteze drone de o performanță tehnologică competitivă. Astăzi tinerii ingineri au încheiate contracte promițătoare cu diverse organizații din întreaga lume, inclusiv Crucea Roșie, pentru care proiectează și construiesc, de la zero, drone performante, scrie disinfo.md cu referire la piataauto.md.

Potrivit sursei citate, inginerului lider al echipei, omul care e proiectantul principal şi cel care conduce întreaga echipă, este Anton Danici. Pasiunea lui Anton pentru aviație și, în special, pentru elicoptere, a început încă în copilărie. După ce, adult ajuns, a studiat ingineria aeronautică, Anton a pus pe roate o afacere pe cît de neobișnuită, pe atît de promițătoare – a început cu construcția dronelor pentru filmări mai sofisticate, cinematografice, adaptate cerințelor specifice ale studioului sau filmului.

„Erau drone construite de la zero, personalizate şi adaptate”, a declarat Anton Danici.

Potrivit tînărului inginer, astfel de drone au fost exportate pe absolut toate continentele locuite de pe Mapamond.

Între timp, însă, mai multe organizații de stat din întreaga lume au înțeles că dronele sînt bune nu doar pentru filmări, ci şi monitorizări cu funcționalitate avansată, de la frontiere – la activități polițienești sau medicale. Astfel, tinerii ingineri din Moldova au început să colaboreze și cu alte mari industrii, decît cea cinematică.


Potrivit sursei, unicitatea dronelor produse în Moldova constau în faptul că toată avionica nu se conține în interiorul fuzelajului principal, ci într-unul din modulele de la baza aripilor, care e mai ușor şi mai compact, ceea ce face şi recuperarea mai ușoară în anumite condiții, dar şi operațiunea de descărcare de date mai simplă.

Tinerii ingineri spun că timpul de producție a unei drone este de o lună, luîndu-se în calcul toate procesele tehnologice, dar, firește, dronele pot fi produse în succesiuni, urmînd în lanț procesele tehnologice. Echipa își dorește să poată ajunge în viitorul apropiat la o capacitate de 20 de drone produse lunar.

Conform sursei citate, o dronă de bază, cu cea mai elementară tehnologie de senzori şi comunicare, costă circa 50.000 euro. Dronele echipate cu tehnologiile cele mai sofisticate trec de 200.000 euro bucata.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?