X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

O ''brutărie-închisoare'', descoperită de arheologi la Pompeii

12 dec. 2023,, 02:00   Ştiinţă şi IT
2168 0

O "brutărie-închisoare", în care sclavii erau ţinuţi închişi şi obligaţi să producă pîine, a fost descoperită de arheologi în ruinele oraşului antic Pompeii, distrus în anul 79 d.Hr. de erupţia Muntelui Vezuviu.

Săpăturile, efectuate într-o casă, au scos la iveală "o incintă îngustă, fără vedere la exterior, dotată cu ferestre mici cu gratii de fier pentru a lăsa să intre lumina", a anunţat într-un comunicat situl arheologic de lîngă Napoli, în sudul Italiei, transmite agerpres.ro

Arheologii au ajuns la concluzia că locul era o "brutărie-închisoare, unde sclavii şi măgarii erau închişi şi exploataţi pentru a măcina cerealele necesare fabricării pîinii".

Cercetările au dezvăluit, de asemenea, prezenţa unor "marcaje pe podea folosite pentru a coordona mişcarea animalelor, obligate să se rotească ore întregi, legate la ochi".

Casa, despre care se crede că era în curs de renovare la momentul erupţiei, era "împărţită - aşa cum se întîmpla adesea - într-o zonă rezidenţială împodobită cu fresce rafinate şi o zonă de producţie destinată fabricării pîinii", se mai arată în comunicat.

Într-una dintre încăperile brutăriei fuseseră deja descoperite trei schelete în ultimele luni, confirmînd că aceasta era locuită.

"Este, cu alte cuvinte, un spaţiu în care trebuie ne imaginăm prezenţa unor oameni cu statut servil al căror proprietar a simţit nevoia să le limiteze libertatea de mişcare", a subliniat Gabriel Zuchtriegel, directorul sitului Pompeii, într-un articol ştiinţific.

"Este cea mai şocantă faţă a sclaviei antice, cea lipsită de relaţii de încredere şi de promisiuni de eliberare, în care sclavii erau supuşi la violenţă brută, o impresie pe deplin confirmată de securizarea ferestrelor cu gratii de fier", a adăugat el.

Cenuşa vulcanică aruncată de Vezuviu acum 2.000 de ani s-a depus pe majoritatea caselor din Pompeii, permiţînd conservarea aproape completă a acestora, împreună cu multe dintre trupurile celor 3.000 de persoane care au murit în dezastru.

Situl Pompeii, înscris în Patrimoniul Mondial UNESCO, este a doua cea mai vizitată destinaţie turistică din Italia, după Colosseum-ul din Roma.

1
0
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?