Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Large Hadron Collider a descoperit noi particule „exotice”, nemaivăzute pînă acum

8 iul. 2022,, 00:45   Ştiinţă şi IT
2140 0

Colaborarea internațională LHCb din cadrul Large Hadron Collider (LHC) a observat trei noi particule „exotice”, nemaivăzute pînă acum.

Noile descoperiri au fost prezentate la un seminar susținut la CERN. Este vorba despre un nou tip de „pentaquark” și prima pereche de „tetraquark”, o pereche fiind un tip complet nou de tetraquark.

„Cu cît efectuăm mai multe analize, cu atît descoperim mai multe tipuri de hadroni exotici”, a spus Niels Tuning, fizician coordonator în cadrul proiectului Large Hadron Collider.

„Suntem martori la o perioadă de descoperiri similară cu anii 1950”

„Suntem martori la o perioadă de descoperiri similară cu anii 1950, atunci cînd o grădină zoologică de particule de hadroni a început să fie descoperită și a dus în cele din urmă la modelul quark de hadroni convenționali în anii 1960. Creăm o grădină zoo de particule 2.0”, a adăugat Tuning, într-un comunicat de presă transmis de CERN.


Quarcurile sînt „particule elementare” subatomice, considerate a fi „cărămizile fundamentale ale materiei”. De obicei găsite în combinații de două pînă la trei quarcuri numite hadroni, aceste particule sînt rar găsite în grupuri de patru sau cinci, ori tetraquark și pentaquark.

Totuși, ceea ce face aceste noi quarcuri speciale este farmecul lor. La propriu.

Quarcurile „exotice” au tendința să fie compuse din ceea ce este numit un „quark fermecat” și un „antiquark fermecat”. Quarcurile rămase sînt fie de semne opuse sau quarcuri „ciudate” (antiquarcuri), potrivit Futurism.

Large Hadron Collider a fost folosit la descoperirea istorică a „particulei lui Dumnezeu”

Acest pentaquark observat recent, însă, este alcătuit dintr-un „quark fermecat”, un „antiquark fermecat”, un „up and down quark” și un „quark ciudat”. Aceasta este prima oară cînd un „quark ciudat” (strange quark) este găsit într-un pentaquark, potrivit oamenilor de știință de la CERN. Cît despre tetraquark, nu este unic doar pentru că a fost găsit într-o pereche, ci și datorită faptului că are încărcătură energetică dublă.

Acceleratorul de particule Large Hadron Collider (LHC) a fost folosit la descoperirea istorică din 2012 a „particulei lui Dumnezeu”, bosonul Higgs, o particulă a cărei existență a fost pînă atunci doar prezisă de modelul standard al fizicii. Descoperirea le-a adus cercetătorilor François Englert și Peter Higgs un Premiu Nobel pentru Fizică, după ce aceștia au prezis existența particulei în 1964.

Acum, oamenii de știință care colaborează în cadrul experimentului LHCb continuă moștenirea impresionantă a acceleratorului de particule.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?