X 
Criza energetică stiri: 1772
Cutremure stiri: 387
Eurovision stiri: 424

Iranul a descoperit un zăcămînt uriaș de „aur alb"

8 mar. 05:00   Ştiinţă şi IT
2127 0

Iranul spune că a descoperit un depozit masiv de litiu, un element cheie pentru bateriile pentru telefoane, tablete și vehicule electrice, într-una dintre provinciile din vestul țării, relatează digi24.ro.

„Pentru prima dată în Iran, o rezervă de litiu a fost descoperită în Hamedan”, a spus la televiziunea de stat iraniană Mohammad Hadi Ahmadi, un oficial al Ministerului Industriei, Minelor și Comerțului din Iran. Ministerul estimează că depozitul conține 8,5 milioane de tone de litiu, care este adesea numit „aur alb” pentru industria vehiculelor electrice, aflată în creștere rapidă.

Dacă această cifră se dovedește a fi exactă, zăcămîntul ar fi a doua cea mai mare rezervă de litiu cunoscută din lume, după Chile, cu 9,2 milioane de tone metrice de metal, potrivit U.S. Geological Survey. Elementul este o componentă crucială în catozii bateriilor litiu-ion din vehiculele electrice, precum și în bateriile reîncărcabile folosite la telefoanele mobile. Prețul metalului a crescut vertiginos în ultimul an din cauza cererii mai mari de piese pentru vehicule electrice, a problemelor de pe lanțul global de aprovizionare și a inflației, dar a scăzut recent, pe fondul scăderii vînzării vehiculelor electrice.

Dacă informațiile despre zăcămîntul de litiu din Iran se adeveresc, acesta ar fi un colac de salvare pentru economia țării. Împovărat de sancțiuni internaționale dure și confruntat cu o scădere bruscă a monedei naționale, Iranul ar beneficia foarte mult de capacitatea de a exporta astfel de resurse valoroase – deși partenerii săi comerciali ar fi probabil limitați din cauza sancțiunilor.

1
0
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ar trebuie să fie interzisă în Chișinău depășirea limitei de viteză de 30 km/h?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий