Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Comoară prețioasă, găsită în adîncurile Mării Mediterane

22 feb. 05:00   Ştiinţă şi IT
5613 0

Arheologii de la Uniwersytetu Mikołaja Kopernika (Polonia) investighează epava celei mai vechi ambarcațiuni naufragiate din lume.

O navă care transporta lingouri de cupru s-a scufundat în largul coastelor Turciei de astăzi, relatează portalul Nauka w Polsce.


Aceste lingouri, aparținînd Epocii Bronzului, datează din jurul secolelor 16-17 î.Hr. Descoperirea acestor artefacte reprezintă o descoperire importantă, care poate revizui ideile stabilite despre rutele comerciale antice și distribuția cuprului.


Deși descoperirea artefactelor nu reprezintă o navă naufragiată tipică, deoarece nu au supraviețuit structuri de fier ruginite sau carcase de lemn, abordarea arheologilor indică faptul că nava era încărcată cu cupru, care a fost probabil folosit pentru a produce bronz. Locația lingourilor de cupru și starea lor indică un dezastru maritim, posibil cauzat de o coliziune cu stîncile.


Principalele artefacte din sit sînt lingourile de cupru în formă de piei de taur, fiecare cîntărind aproximativ 20 kg. Pînă în prezent au fost găsite aproximativ 30 de astfel de lingouri.



Potrivit oamenilor de știință, vechimea epavei poate fi determinată de forma lingourilor de cupru, care s-a schimbat de-a lungul anilor. Această descoperire indică faptul că nava ar putea fi cea mai veche cunoscută pînă în prezent.

6
0
1
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?