X 
Coronavirus stiri: 8217
Obiectiv european stiri: 320
Criza energetică stiri: 962

Blocuri de piatră din vremea domniei regelui Khufu, descoperite la Heliopolis

16 iun. 06:00   Ştiinţă şi IT
1252

O misiune arheologică germană și egipteană a descoperit blocuri de piatră din vremea domniei regelui Khufu în Heliopolis, Egipt.

Khufu (sau Cheops, așa cum era cunoscut de grecii antici) a fost un monarh egiptean antic, al doilea faraon al Dinastiei a IV-a, în prima jumătate a perioadei Vechiului Regat (secolul al XXVI-lea î.Hr.). Khufu este în general recunoscut pentru faptul că a ordonat construirea Marii Piramide din Giza, una dintre cele Șapte Minuni ale Lumii.

Misiunea arheologică desfășura excavări în orașul antic Heliopolis, capitala celei de-a 13-a provincii din Egiptul de Jos și un centru religios major, potrivit HeritageDaily.

Piatra ar fi făcut parte dintr-o clădire cîndva situată la Piramidele din Giza

Arheologii au descoperit blocuri masive de granit printre ruinele de la Templul Soarelui, în apropiere de obeliscul lui Senusret I, aceasta reprezentînd prima descoperire din perioada regelui Khufu în regiunea Ain Shams.


Mustafa Waziri, secretar general al Consiliului Suprem pentru Arheologie, a anunțat descoperirea în cadrul unui comunicat de presă, sugerînd că piatra ar fi făcut parte dintr-o clădire cîndva situată la Piramidele din Giza și mai apoi mutată și refolosită în timpul perioadei celei de-a XIX-a și a XX-a Dinastii Egiptene.

Straturi arheologice care sugerează activități religioase și ritualice

Excavările au dezvăluit, de asemenea, sarcofage și altare din vremea lui Amenemhat IV, Sobekhotep IV, Seti I, Osorkon I, Takelot I și Psamtik I, dar și o sculptură din cuarț în forma Sfinxului Regelui Amenhotep II, baza unei statui a Regelui Amasis și baza unei statui colosale a unei maimuțe în granit roz.

Mai mult, cercetătorii au descoperit straturi arheologice care datează din era Dinastiei Zero, straturi de ceramică ce sugerează activități religioase și ritualice în al treilea mileniu î.Hr. și o bucată de granit a regelui Pepi I (2280 î.Hr.) cu o inscripție a lui Horus.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Experții vorbesc despre un posibil deficit de apă în Moldova. Ce ar trebui să facem?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав