X 
Transnistria stiri: 1445
Preşedintele stiri: 4063

Au fost descoperite bijuterii din aur aparținînd unei civilizații misterioase dispărute

1 iun. 05:00   Ştiinţă şi IT
55822 0

Arheologii au descoperit bijuterii din aur, vîrfuri de săgeți și o oglindă mare din bronz în tumuli vechi de aproximativ 2.000 de ani în regiunea Turkestan din sudul Kazahstanului.

Se crede că artefactele au fost realizate în timpul statului Kanju, o entitate puțin cunoscută care a condus regiunea între secolul al V-lea î.Hr. și secolul al IV-lea d.Hr.

Potrivit oficialilor din guvernul regional din Turkestan, descoperirile arată măiestria foarte dezvoltată a meșteșugarilor din regiune în perioada în care statul Kanju făcea comerț cu Roma antică, China antică și Imperiul Kushan, aflat mai la sud.

Judecînd după stil - rotund, cu un model arcuit octogonal pe spate și o gaură pentru ață în centru - oglinda din bronz pare să fi provenit din China în timpul dinastiei Han, care a domnit între 206 î.Hr. și 220 d.Hr.

Potrivit declarației, astfel de obiecte erau foarte apreciate în întreaga Eurasie - oglinzi similare au fost găsite în Afganistan și în sudul Uraliilor - și era un semn că femeia alături de care a fost îngropată era bogată și influentă.


O echipă de la Universitatea Ozbekali Zhanibekov din Kazahstan și arheologi ai guvernului local au făcut noi descoperiri în trei morminte din districtul Ordabasin din Turkestan. Aceștia au raportat că două dintre tumuli au fost jefuiți în antichitate, dar cel de-al treilea tumul conține artefacte valoroase.

Pe lîngă o oglindă din bronz, artefactele au inclus o broșă în stil roman numită fibulă; mărgele mari și mici; un ulcior de lut; o cizmă; o cataramă de pantof sau de centură; un vîrf de săgeată special conceput pentru vînătoarea de păsări și doi cercei de aur despre care se crede că datează din secolul I î.Hr.

Cerceii sînt deosebit de ornamentați. Sunt confecționați dintr-un aliaj colorat cunoscut sub numele de aur „policromat”, încrustat cu turcoaz și rubine, și au formă de semilună, simbolizînd luna, cu decorațiuni inferioare sub forma unor ciorchini de struguri care reflectă lumina soarelui.

Liderul expediției, Alexander Podushkin, arheolog la Universitatea Ozbekali Janibekov, a declarat că statul Kanju a fost o federație de popoare diferite, inclusiv grupuri uneori nomade de sarmați, huni și sași (care ar fi putut fi sciți).

Amplasarea orașelor Kanju pe secțiuni ale Marelui Drum al Mătăsii, între China și Marea Mediterană, a însemnat că acestea aveau legături diplomatice și comerciale cu întreaga lume antică, a spus el într-o declarație.

Artefactele vor fi expuse acum la Muzeul Național al Republicii Kazahstan din orașul Astana.

32
2
2
0
4

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?