Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Arheologii au găsit un ou de găină păstrat în stare intactă, vechi de aproape 2.000 de ani

14 feb. 04:00   Ştiinţă şi IT
7569 0

În timpul săpăturilor din orașul Aylesbury (Anglia), cercetătorii au găsit un ou de găină aproape intact. În pofida vîrstei de 1.700 de ani, în acesta s-a păstrat atît gălbenușul, cît și albușul.


Oul unic a fost găsit împreună cu alte ouă în timpul săpăturilor care au avut loc în zonă între 2007 și 2016 - chiar înainte de începerea unor lucrări de construcție. Cu ajutorul tomografiei micro-computerizate, o tehnică ce permite crearea de imagini tridimensionale, oamenii de știință au descoperit că în interiorul oului se afla încă lichid, relatează BBC News.


"Faptul că oul încă își păstrează conținutul original este absolut incredibil. Am fost absolut uimiți cînd am văzut conținutul. .... A fost creată o imagine uimitoare care a indicat faptul că oul era intact (ceea ce este deja destul de uimitor) și, de asemenea, a păstrat un lichid în interior, probabil din gălbenuș, albuș și așa mai departe", a declarat Edward Biddulph de la Oxford Archaeology Project, care a supravegheat săpăturile.

Se estimează că oul are o vechime de aproximativ 1.700 de ani. Acesta a fost aruncat într-o groapă cu apă, probabil în timpul unui ritual de înmormîntare roman. Oamenii de știință spun că este unul dintre puținele ouă din lume care a fost găsit în stare atît de bună. "Există ouă mai vechi cu conținut - de exemplu, muzeul are o serie de ouă mumificate de pasăre, probabil dezgropate ... din catacombele animalelor sacre de la Dendera, în Egiptul de Sus, în 1898, care ar putea fi chiar mai vechi. Totuși, acesta este cel mai vechi ou de pasăre conservat neintenționat pe care l-am văzut vreodată. Acest lucru îl face fascinant. În viitor, va fi foarte interesant să vedem dacă vom putea folosi tehnicile moderne de imagistică și analiză disponibile aici, la muzeu, pentru a face lumină cu privire la specia exactă care a depus ouăle și la potențiala sa semnificație arheologică", a declarat Douglas Russell, curator principal al colecției de ouă și cuiburi de păsări de la Muzeul de Istorie Naturală din Londra.


Oul a călătorit mult între centrele de cercetare și laboratoare, iar acum este depozitat la Discover Bucks Museum din Aylesbury. Între timp, oamenii de știință lucrează la dezvoltarea unor metode de extragere a conținutului său fără a sparge coaja. Oamenii de știință văd o mare valoare în ceea ce privește accesul și analiza conținutului.

2
1
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?