TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

MAI multeminimizează

3 paşi simpli care pot reduce răspîndirea pandemiei de COVID-19

Dacă oamenii se spală regulat pe mîini, poartă măşti şi păstrează distanţa socială ar putea opri evoluţia pandemiei de COVID-19 fără un vaccin sau tratamente suplimentare, arată un nou studiu realizat de o echipă de cercetători olandezi.

Studiul, publicat în revista PLoS Medicine, a creat un nou model pentru a analiza răspîndirea bolii şi a eforturilor de prevenire sau oprirea a acesteia, scrie CNN, citat de Mediafax.

Autorii cercetării, o echipă de la Universitatea Medical Center Utrecht, şi-au bazat datele pe interacţiunea oamenilor din Olanda, dar modelul este potrivit şi pentru alte ţări occidentale.

„O epidemie extinsă poate fi prevenită dacă eficacitatea acestor măsuri depăşeşte 50%”, au concluzionat autorii studiului. Dacă, totuşi, publicul este lent, dar îşi schimbă în cele din urmă comportamentul, acest lucru poate reduce numărul de cazuri, dar nu va întîrzia atingerea vîrfului în ceea ce priveşte numărul cazurilor.

Dacă guvernele închid la timp comunităţile, dar nu se iau măsuri suplimentare de protecţie personală, acest lucru ar întîrzia, dar nu ar reduce atingerea numărului maxim de cazuri. O carantină de trei luni ar întîrzia vîrful cu cel mult şapte luni, a constatat studiul.


Dar dacă distanţarea fizică impusă de guvern este combinată cu măsuri luate de fiecare persoană în parte, numărul maxim de cazuri ar putea fi redus, chiar şi după ce restricţiile autorităţilor sînt ridicate.

„În termeni concreţi, SARS-CoV-2 nu va provoca un focar mare într-o ţară în care 90% din populaţie adoptă spălarea mîinilor şi distanţarea socială cu o eficacitate de 25%”, scriu autorii studiului.

Autorii susţin că guvernele ar trebui să educe publicul cu privire la modul în care virusul se răspîndeşte şi să atragă atenţia cu privire la rolul crucial pe care îl are distanţarea socială, spălarea mîinilor şi utilizarea măştilor.

De asemenea, ei spun că nu este nicio diferenţă dacă aceste măsuri sînt impuse sau doar recomandate.

Datele studiului au totuşi şi anumite limitări. Acestea nu iau în calcul demografia şi nu ţin cont de izolarea imperfectă a persoanelor bolnave de COVID-19, care pot infecta personalul ce le oferă asistenţă medicală. De asemenea, nu ţine cont de posibilitatea de reinfectare, scrie CNN.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


MAI multe

Sondaj Toate

load