Eurovision stiri: 518
Cazul Filat stiri: 349
Transnistria stiri: 1427

Super Liga. Un nou sezon începe la final de săptămînă

25 iul. 2022,, 22:00   Sport
3407 0

Campionatul Republicii Moldova la Fotbal reprezintă una din cele patru direcții de dezvoltare a fotbalului moldovenesc pe termen mediu, stabilite de echipa FMF în Strategia de dezvoltare a fotbalului din Republica Moldova. Federația își consolidează eforturile pentru crearea unei competiții interne atractive, de calitate înaltă, care va prezenta interes atît pentru spectatori, cît și pentru investitori.

Astfel, Federația Moldovenească de Fotbal, cu suportul UEFA, a decis lansarea unui proces de rebranding pentru Campionatul național din sezonul competițional 2022-23. S-a schimbat tot: denumire, siglă, dar cel mai important – formatul. Va fi creată o identitate vizuală modernă pentru toți suporterii moldoveni, care merită un altfel de fotbal – unul mai bun.

Formatul, unul potrivit pentru Moldova, a fost alcătuit în premieră de un grup de experți ai UEFA și a fost prezentat de Stephane-Xavier Anselmo, manager dezvoltare strategică UEFA în cadrul Summitului UEFA GROW de la Chișinău din toamna anului trecut. Oficialul UEFA a subliniat atunci importanța unor reforme cu privire la competițiile fotbalistice, făcînd o paralelă și cu schimbările care urmează să aibă loc în cupele europene începînd cu sezonul 2024.

Așadar, noul sezon fotbalistic în Moldova va demara la 30 iulie, cu meciul Dacia Buiucani - CSF Bălți din cadrul etapei inaugurale a Super Ligii (fosta Divizia Națională), ediția 2022/23. Partida va avea loc pe stadionul sătesc din Suruceni cu începere de la ora 18:00.

Vă prezentăm programul complet al primei etape:
Etapa 1
30 iulie
Dacia Buiucani - CSF Bălți (Suruceni, st.sătesc, ora 18:00)
FC Zimbru - FC Sheriff (Chișinău, st.Zimbru, ora 20:00)

31 iulie
FC Petrocub - FC Sfîntul Gheorghe (Hîncești, st.municipal, ora 18:00)
FC Milsami - FC Dinamo-Auto (Orhei, CSR, ora 21:00)


Conform noului format, Super Liga se va desfășura în două faze:

- În prima fază, cele 8 echipe vor disputa 14 etape, în format tur-retur. După disputarea celor 14 etape se vor stabili 6 echipe care vor evolua în faza a doua a campionatului - faza finală. Iar ultimele 2 clasate se vor alătura altor 4 formații din Liga 1 și vor vor lupta pentru un loc în Super Liga din sezonul următor.

- În a doua fază a Super Ligii șase echipe formează o nouă grupă. Faza a doua se va desfășura în 10 etape tur-retur. De menționat faptul că numărul de meciuri jucate „acasă și în deplasare” pentru fiecare dintre echipe va depinde de locul ocupat în clasament după prima fază a competiției. Echipele clasate mai sus vor juca mai multe meciuri pe teren propriu.

Pentru a doua fază a campionatului nu vor fi luate în calcul punctele acumulate în prima fază. Toate echipele vor începe faza a doua a competiției cu zero puncte.

După cele 10 etape a fazei secunde se va stabili campioana și premiantele Super Ligii, precum și cluburile care vor participa în cupele europene.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?