X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Sheriff - campionul ultimelor 7 sezoane din Super Liga Moldovei

25 iul. 2022,, 21:00   Sport
3019 0

FC Sheriff este considerată marea favorită la cucerirea titlului în Super Liga. În ediția trecută, tiraspolenii au devenit campioni ai Moldovei pentru a 7-a oară consecutiv (și a 20-a din istorie!) și au avut un sezon fabulos în competițiile europene, demonstrând încă o dată că strategia de dezvoltare a clubului este o reușită, informează Noi.md.

Ucraineanul Yuriy Vernydub va rămâne în istorie ca antrenorul care a calificat în premieră o echipă moldovenească în grupele Ligii Campionilor și în play-off-ul Ligii Europa, iar victoria cu 2-1 în meciul cu Real Madrid pe Santiago Bernabeu a fost întipărită cu litere de aur în istoria fotbalului autohon. Sunt amintiri de neuitat, pentru că a fost o performanţă extraordinar de mare. Vernydub a plecat acasă încă în luna februarie, după returul cu Braga din Liga Europei. Conducătorii tiraspolenilor au sperat ca el să revină asupra deciziei sale și au așteptat până pe 8 iunie, când a fost făcut anunțul official despre despărțirea de tehnicianul ucrainean, care acum combină funcția de militar în armata ucraineană cu cea de antrenor la echipa Kryvbas Krivii Rih.

Nu mai puțin de 14 jucători au părăsit echipa tiraspoleană în acest an:

Georgios Athanasiadis, portar grec, s-a întors din arendă la AEK Atena, Grecia;

Gustavo Alfonso Dulanto Sanguinetti, fundaș peruan, s-a transferat la FC Riga, Letonia;


Danilo Arboleda Hurtado, fundaș columbian - Al-Ain FC, Emiratele Arabe Unite;

Fernando Peixoto Costanza, fundaș brazilian - Krylya Sovetov Samara, Rusia;

Cristiano Da Silva Leite, fundaș braziliano-moldovean - Fluminense, Brazilia;

Sebastien Thill, mijlocaș luxemburghez - Hansa Rostock, Germania;

Bruno Felipe Souza Da Silva, mijlocaș brazilian – Omonia Nicosia, Cipru;

Frank Andersson Castaneda Velez, mijlocaș columbian – Warta Poznan, Polonia și apoi la Buriram United, Thailanda;

Nadrey Ange Stephane Dago, mijlocaș din Coasta de Fildeș – Panetolikos, Grecia;

Boban Nikolov, mijlocaș macedonian – fără club;

Dimitrios Kolovos, mijlocaș grec – Kacaelispor, Turcia;

Adama Traore, atacant malian – Ferencvaros, Ungaria;

Basit Abdul Khalid, atacant ghanez – fără club;

Jasurbek Yakhhshiboev, atacant uzbek – Legia Varșovia, Polonia și apoi la Novbahor Namangan, Uzbekistan.

Pe 21 iunie, cu două săptămâni înainte de startul în noua campanie europeană, Sheriff a anunțat numele noului antrenor – croatul Stjepan Tomas (46 ani), fost jucător la Dinamo Zagreb (Croația), Vicenza, Como (ambele, Italia), Fenerbahce, Galatasaray (ambele, Turcia), Rubin Kazan (Rusia) și Naționala Croației (49 meciuri, 1 gol). Cu Dinamo Zagreb a devenit cvintuplu campion al Croației, cu Rubin – dublu campion al Rusiei, iar cu Fenerbahce și Galatasaray și-a trecut în palmares câte un titlu de campion al Turciei. Din 2014 a devenit antrenor. Ma întâi a fost asistent la Gaziantepspor, Sivasspor, Goztepe, Akhisar Belediyespor, Caykur Rizespor, Istanbul Bașakșehir (toate, Turcia), iar din 2019 a antrenat Antalyaspor, Caykur Rizespor și Goztepe (toate, Turcia).

Până astăzi, 7 jucători au semnat în acest intersezon cu Sheriff: fundașul brazilian Heron Crespo da Silva (21 ani, Velje, Danemarca), mijlocașul ghanez Salifu Mudasiru (25 ani, Asante Kotoko, Ghana), atacantul din Coasta de Fildeș, Abou Ouattara (22 ani, Valenciennes, Franța), atacantul olandez Kay Tejan (25 ani, TOP Oss, Țările de Jos), atacantul nigerian Iyayi Atiemwen (26 ani, HNK Gorica, Croația), atacantul nigerian Ibrahim Akanbi Rasheed (23 ani, Kocaelispor, Turcia) și atacantul francez Steve Ambri (24 ani, Sochaux, Franța).

Campioana Moldovei a început cu dreptul noua ediție a Ligii Campionilor, reușind să treacă de bosniacii de la Zrinjski (0-0 și 1-0), în primul tur preliminar. În runda secundă, tiraspolenii au remizat 0-0 cu Maribor, în deplasare. Urmează returul, programat marți, 26 iulie, ora 20:00, pe stadionul Zimbru din Chișinău. În cazul în care va trece de sloveni, Sheriff va juca în turul 3 preliminar cu câștigătoarea duelului HJK Helsinki (Finlanda) - Viktoria Plzeň (Cehia) și își va asigura un loc în grupele Europa Conference League. Dacă va pierde duelul cu Maribor, tiraspolenii vor juca în turul trei preliminar al Ligii Europei, iar adversară va fi învinsa din runda 2 preliminară a Ligii Campionilor: HJK Helsinki (Finlanda) - Viktoria Plzeň (Cehia).

Sheriff este cel mai de succes club din Moldova, care a câştigat un număr record de trofee: 20 campionate, 11 Cupe și 7 Supercupe! Anul acesta, pe 4 aprilie, clubul tiraspolean a împlinit 25 de ani de la fondare.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?