COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Ce este necesar pentru o pregătire productivă a pugiliștilor moldoveni pentru competițiile mondiale

Ce este necesar pentru o pregătire productivă a pugiliștilor moldoveni pentru competițiile mondiale

Pregătirea productivă a boxerilor moldoveni pentru competiţiile mondiale presupune trei componente-cheie.

Acest lucru a fost declarat în cadrul unui interviu de către președintele Federației de Box din Moldova (FBM) Vasili Chirtoca, relatează Noi.md.

El a menționat că prima componentă este existenţa unei baze sportive moderne. În alte ţări aceste baze se numesc centre de pregătire olimpică, de care Moldova, cu regret, nu dispune.


„În timpul pregătirii, sportivul se pomeneşte în condiţii extreme. Minim două antrenamente pe zi, sparring-uri permanente, poveri fizice la limită, restricţii de viaţă, un anumit meniu alimentar, regim, disciplină. De aceea pregătirea trebuie făcută în natură, la aer curat, cu plimbări pe cărăruși de pădure pentru restabilirea forţelor, formarea dispoziţiei psihologice respective, sporirea tonusului fizic. Unde mai pui că aceste centre consolidează spiritul de echipă. La noi, repet, ele nu există. De altfel, nici în perioada sovietică în Moldova ele nu au existat”, a spus președintele Federației de Box din Moldova.

El a menționat că în această situație FBM organizează cantonamente de pregătire pentru principala selecţionată de box a ţării la Chişinău, la Hînceşti, la şcoala specializată de box din Grimăncăuţi, Briceni.

„Acolo există anumite condiţii, care însă nu se compară cu cele de care dispun federaţiile de box din Rusia, România, Belarus, Armenia, Ucraina, Kazahstan... De aceea mergem la partenerii de peste hotare. Spre exemplu, acum echipa se află la cantonament în România”, a declarat Vasili Chirtoca în cadrul interviului.

Drept al doilea aspect important al pregătirilor productive ale boxerilor moldoveni pentru competițiile mondiale el a numit participarea permanentă la diverse turnee internaționale.

„Aici treburile merg mai binişor. Cei mai buni pugilişti ai noştri au destule lupte la nivel internaţional. Problema e că ar trebui să-i trimitem mai des la turneele internaţionale serioase şi pe cei care deţin locurile doi şi trei în categoria lor de greutate. Căci anume acolo se acumulează experienţa, sporeşte măiestria pugilistului, dar şi a antrenorului”, a menționat președintele FBM.

„A treia componentă: asistenţa medicală. Nu pot spune că în Moldova medicina sportivă este în stare embrionară, deoarece în perioada sovietică ea a existat. Dar azi este o ramură degradată a medicinii. În sport, numărul medicilor specializaţi este infim, iar cei care există nu pot deservi selecţionatele naţionale din toate ramurile sportive. FBM angajează medici la pregătirea nemijlocită a selecţionatei, în ajunul Jocurilor Olimpice, căci ministerul de profil, la examinarea bugetului FBM, nu prevede cheltuieli pentru întreţinerea lor”, a specificat Vasili Chirtoca.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load