Totodată, marcarea evenimentului are scopul de a contribui la creșterea gradului de conștientizare al populației cu privire la problema majoră pe care o reprezintă abuzul și traficul ilicit de droguri pentru sănătate, transmite Noi.md.
ANSP menționează că, prevenirea consumului de droguri rămîne cel mai bun mijloc de soluționare a fenomenului. Intervențiile recomandate pentru redresarea situației se axeaxă pe 4 piloni de bază, cum ar fi: prevenirea primară, tratamentul şi reabilitarea, reducerea riscului și reducerea ofertei de droguri.
"Programele de prevenire antidrog bazate pe dovezi sunt concepute pentru a preveni consumul de substanțe și pentru a fi puse în aplicare în comunități, fiind axate pe:
Problema drogurilor rămîne a fi una globală, care necesită abordare în context transnaţional, urmînd ca eforturile naţionale de combatere a fenomenului să fie încadrate şi coordonate cu activităţile realizate pe plan internaţional, inclusiv în domeniul sănătăţii. Lipsa de cunoștințe despre droguri și consecințele utilizării acestora rămîn printre factorii principali care cresc vulnerabilitatea oamenilor. Acordarea de suport în special tinerilor, dar nu numai, – pentru a evita începerea utilizării substanțelor psihoactive, reprezintă modalitatea de prevenție cea mai indicată", precizează sursa citată.
Obiectivul principal al prevenției inițierii consumului acestor substanțe este de a asigura o dezvoltare sănătoasă a copiilor și tinerilor, astfel încît aceștia să își dezvolte abilitățile și potențialul pentru a deveni membri sănătoși, activi în comunitate și societate.
În Republica Moldova, potrivit Raportului anual privind consumul și traficul ilicit de droguri pentru anul 2022, numărul cazurilor noi de consumatori luaţi la evidenţă fără dependență a constituit – 300 de persoane (a.2021 – 259 cazuri), totodată numărul cazurilor noi de consumatori luaţi la evidenţă cu dependență a fost de 282, comparativ cu 228 – în anul 2021. La finele anului 2022, numărul cumulativ al consumatorilor de droguri înregistraţi oficial era de 11870, inclusiv – 582 cazuri noi, incidenția fiind de – 39,6 cazuri la 100 mii locuitori (a.2021 – 26,3 cazuri la 100 mii locuitori).
Adăuga comentariu