X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Vladimir Ceban: "În Moldova nu există o strategie clară privind lupta împotriva drogurilor"

4 dec. 2023,, 05:30   Societate
2345 0

În Republica Moldova nu există o strategie clară și concretă privind lupta împotriva drogurilor, la care să participe reprezentanți ai societății civile și medici, dacă vorbim despre persoanele dependente de droguri.

O astfel de opinie a exprimat fostul șef al Direcției antidrog din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Vladimir Ceban, la emisiunea "Без галстуков" cu Alexandru Stahurschi de la postul de televiziune N4, transmite Noi.md.

El a menționat că medicii văd problema și știu cum să o abordeze, dar, spre deosebire de spitale, dispensarele noastre de narcologie nu se dezvoltă și nu se modernizează, și practic nu s-a schimbat nimic în aceste instituții în ultimii ani.

"Așadar, problema este complexă, pentru că, pe de o parte, un narcoman este periculos pentru societate, dar, pe de altă parte, el este un bolnav și trebuie privit ca pe un bolnav", a subliniat fostul șef al Direcției antidrog.

În acest sens, el a adus drept exemplu experiența Germaniei, unde, în cadrul tratamentului, dependenților de droguri li se administrează doze mici de droguri pure, sub controlul medicilor, pentru a ușura presiunea acestui fenomen pe stradă.


Vladimir Ceban a explicat că în Franța și în SUA s-a inventat terapia de substituție unde persoanelor dependente li se dădea un anumit drog sintetic pentru a le împiedica să caute o doză. Dar acest lucru a avut reversul său, pentru că aceste droguri sintetice erau chiar mai rele decît drogurile naturale,, în ceea ce privește efectele sale.

În Germania, însă, s-a mers mai departe și, în cadrul unui experiment, persoanelor care au devenit dependente de droguri li se oferă droguri din diverse motive, nu neapărat penale.

"Iată mergi la serviciu undeva și ți se oferă drogul de care ești dependent. Evident, s-ar putea să nu fie în cantitatea potrivită, dar era garantat că este pur. Ne-au arătat chiar și ingineri. Și-a luat doza și s-a dus la muncă ca un cetățean normal al acestei societăți. Cred că aceasta este o ieșire din situație pentru a înlătura cumva presiunea acestui fenomen pe stradă. Dar, în același timp, ar trebui să sporim impactul nostru, să încercăm să împiedicăm ca drogurile să ajungă pe stradă, să spunem așa", a declarat fostul șef al Direcției antidrog.

El a spus că Germania încearcă astfel să preia controlul asupra procesului.

"Acești oameni sînt scoși din mediul infracțional. Ei ies de sub influența grupurilor care distribuie aceste droguri sau influențează în vreun fel distribuția lor. Și o astfel de persoană devine un cetățean relativ normal al societății", a declarat Vladimir Ceban.

3
0
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?