Victor Catan: Maia Sandu ar trebui să convoace Consiliul Suprem de Securitate

5 iul. 13:45   Societate
3601 0

Victor Catan, fost ministru al Afacerilor Interne a declarat că după incidentul tragic de la Aeroportul Internațional Chișinău, trebuie de schimbat sistemul de securitate al acestuia pentru că el este foarte și foarte vulnerabil, notează Noi.md.

Mai mult decît atît, potrivit lui, toate instituțiile responsabile de securitatea aeroportului trebuie să fie parte a unei anchete minuțioase, iar cei care au greșit trebuie ori să își dea demisia, ori să fie pedepsiți.

”Noi ne axăm asupra unor regulamente interne, asupra unor poziții, dar nu vedem esențialul. În primul rînd, Republica Moldova pe parcursul a doi ani se află în stare de urgență. Această chestiune obligă MAI și SIS să întreprindă niște măsuri eficiente care ar asigura securitatea oamenilor și a instituțiilor statului. AIC (Aeroportul Internațional Chișinău) este o parte a statului. Sistemul actual de securitate în AIC nu este viabil, nu este eficient. Nu erau la aeroport trupe de intervenție, nu există pînă în prezent un sistem informațional despre pasagerii care vin. Republica Moldova și-a asumat obligațiunea să creeze aceste sisteme informaționale în AIC odată cu dorința sa de aderare la UE”, a spus Catan.

Totodată, acesta a menționat că societatea se axează foarte mult pe cauzele care au dus la faptul ca criminalul din Tadjikistan să ucidă două persoane la aeroport, dar nu se axează pe autorități care ar fi trebuit să intervină cu măsuri concrete.

”Să recunoască că au fost lacune în activitatea personalului. Este important ca societatea să nu se limiteze cu faptul că autoritățile statului vor oferi un ajutor, au decorat pe acești eroi și mîine să ne pomenim și cu alte incidente și mai grave. Dacă în acel grup mai erau încă doi-trei inși ca și acest tadjic, situația putea fi și mai gravă. Eu consider că se fac careva instruiri, dar nu atît de eficiente care ar pregăti într-adevăr efectivul care duce serviciul în AIC și în alte părți. Ei se limitează doar la trageri care se fac foarte rar, dar anume la tactica care ar antrena în cazul unor situații, eu sînt sigur că acest lucru nu se face. Trebuie de schimbat sistemul de securitate în AIC pentru că el este foarte și foarte vulnerabil. S-a spus despre organizarea sistemului de securitate în aeroporturile lumii. În nici unul din ele nu este o așa relaxare, dezordine ca la cel din Chișinău, mai ales în condiții de situații excepțională”, a precizat Catan.


Potrivit fostului ministru al Afacerilor Interne, șefa statului, Maia Sandu, ar trebui să convoace Consiliul Suprem de Securitate și să analizeze poziția Procuraturii, poziția SIS, poziția MAI și să facă anumite concluzii.

”De ce pînă în prezent nu sînt sisteme informaționale preventive asupra pasagerilor care vin? De ce atît de greu pot interveni pentru a salva vieți? Dacă să fi fost un act terorist, cu terorismul se ocupă toți și, de fapt, nimeni în țara asta. Sub egida SIS se află structura anti-teror, vă închipuiți cum în caz de un act terorist ar fi fost dezghiocat ca să intervină în forță. Totul este o debandadă, lipsă față de respectarea legilor. Avem o grămadă de legi, dar nimic nu se îndeplinește. Noi raportăm UE că ne-am conformat cu legislația, dar în aplicație nu se face nimic. Eu consideră că trebuie să fie o anchetă foarte minuțioasă asupra șefului IGPF, Rosian Vasiloi, dar și asupra tuturor structurilor implicate în sistemul de securitate a Aeroportului”, a concluzionat Catan.

Reamintim că vineri, 30 iunie, un incident grav a avut loc în incinta aeroportului din Chișinău. Nemulțumit că i-a fost refuzată intrarea pe teritoriul R. Moldova, un bărbat care venea din Turcia a atacat polițistul de frontieră Serghei Muntean, i-a luat arma și l-a împușcat. Ulterior, atacatorul a mai împușcat o persoană, angajată în securitatea aeroportuară, Igor Ciofu.

Bărbatul din Tadjikistan, care a luat viața celor doi a decedat cîteva zile mai tarziu pe patul de spital.

Președinta Maia Sandu a semnat un decret privind declararea zilei de 4 iulie 2023 drept zi de doliu național, în semn de comemorare a victimelor incidentului care a avut loc pe Aeroportul Internațional Chișinău pe data 30 iunie 2023. Totodată, șefa statului a semnat și un decret prin care se conferă post-mortem Medalia „Meritul Militar” lui Igor Ciofu și lui Serghei Muntean.

12
1
0
1
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?