X 
Arşiţa stiri: 165
Jocurile Olimpice stiri: 133
Transnistria stiri: 1412

Veşti bune pentru cetățenii Republicii Moldova care muncesc sau au muncit în Regatul Spaniei

9 mai. 13:00   Societate
9329 0

Acordul în domeniul securității sociale între Republica Moldova și Regatul Spaniei, semnat la Madrid pe 21 iulie 2022, va intra în vigoare pe 1 iunie curent, ceea ce va aduce beneficii importante pentru cetățenii Republicii Moldova care muncesc sau au muncit în Regatul Spaniei, una din principalele destinații UE ale conaționalilor noștri din diaspora.

Implementarea Acordului va contribui la protejarea drepturilor și bunăstării lucrătorilor migranți și a familiilor lor.

În baza Acordului, aceștia vor avea dreptul să solicite diferite tipuri de pensii și indemnizații precum pensii pentru limită de vîrstă, pensii de dizabilitate cauzată de o afecțiune generală, pensii şi indemnizații de dizabilitate cauzată de un accident de muncă sau o boală profesională, precum și pensii de urmaş.

Astfel, fiecare stat va calcula și va achita pensia proporțional perioadei de asigurare realizate pe teritoriul său, în conformitate cu legislația națională. Pentru a beneficia de pensii și alte prestații sociale prevăzute de acordurile internaţionale în domeniul securităţii sociale la care Republica Moldova este parte, persoanele îndreptățite vor depune o cerere la Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS) sau la instituția competentă a celuilalt stat contractant.

Informații cu privire la țările cu care Republica Moldova a încheiat Acorduri de securitate socială, tipurile de prestații stabilite și instituțiilE responsabile de implementarea acestora din partea celuilalt stat contractant, pot fi găsite aici.De asemenea, informații utile pentru lucrătorii migranți sînt disponibile pe pagina CNAS, la rubrica Relaţii internaţionale.


Cetățenii Republicii Moldova aflaţi în străinătate pot solicita suport consultativ apelînd și la misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova. Datele de contact ale misiunilor diplomatice şi oficiile consulare ale Republicii Moldova în alte state le puteți găsi aici.

Conform datelor oficiale, în prezent în Regatul Spaniei sînt stabiliți circa 22 mii de cetățeni ai Republicii Moldova.

Republica Moldova a încheiat acorduri de securitate socială cu 18 țări: Republica Austria, Republica Bulgaria, Republica Portugheză, România, Marele Ducat de Luxemburg, Republica Estonia, Republica Cehă, Regatul Belgiei, Republica Polonă, Ungaria, Republica Lituania, Republica Federală Germania, Republica Turcia, Republica Belarus, Republica Italiană, Republica Letonia, Republica Elenă, Regatul Spaniei, dintre care 17 sînt deja în vigoare.

15
0
2
4
6

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав