Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3997

Valeriu Ostalep: "Ne-au fost create artificial probleme care nu există".

4 mai. 2023,, 04:40   Societate
5314 1

Cetățenilor Republicii Moldova li s-au creat artificial probleme care nu există, inclusiv filologice, unui stat recunoscut i se neagă existența istoriei și limbii proprii, el fiind impus să învețe istoria românilor, ceea ce este un nonsens.

Este opinia exprimată de politologul, analistul, directorul Institutului de Studii Diplomatice, Politice și de Securitate, expertul în securitate, fostul viceministru de Externe Valeriu Ostalep în cadrul emisiunii "Главное" de la TVC21, transmite Noi.md. "În tot acest timp cineva ne-a creat foarte artificial probleme care nu există, niște discuții filologice, niște discuții despre istorie și niște mesaje false. Eu am spus în repetate rînduri și o voi spune din nou, bazîndu-mă pe bunul simț, că nu înțeleg cum un stat existent și recunoscut nu are propria istorie! Este un nonsens! Apoi, ni s-a impus un al doilea truc. Nu ni s-a impus nici măcar istoria Romîniei, ci istoria unui stat vecin, deși și asta este o prostie. Istoria românilor ne-a fost impusă ca o șmecherie. Noi pur și simplu studiem istoria unui anumit popor. Dar noi nu studiem istoria ucrainenilor, de exemplu, nu studiem istoria rușilor, deși am făcut parte din Imperiul Rus timp de 200 de ani", a remarcat politologul și analistul.

În opinia sa, dacă în Moldova trebuie să studiem istoria unei anumite națiuni, ar fi logic să studiem istoria evreilor, care au jucat un rol important în dezvoltarea statului nostru.

"Dacă există un astfel de concept, atunci ar fi trebuit să existe și un astfel de manual de istorie. Dar, în schimb, ni se impune doar o singură linie. Ce înseamnă acest lucru? De ce este impusă? Este, în primul rînd, o impunere absurdă, și nimeni în acești 30 de ani nu se uită la această absurditate. Dar este important să știm pe cine antrenăm. Pentru că orice stat își pregătește cetățenii pentru viața matură, pentru următoarea etapă și, desigur, ar fi foarte ciudat dacă, de exemplu, ungurii ar studia istoria slovacilor, sau slovacii ar studia istoria ungurilor", a declarat Valeriu Ostalep.

El a menționat că din cauza unor astfel de trucuri impuse în situația în care oamenii din Moldova se ceartă între ei de 30 de ani - cine este pentru Rusia și cine este pentru UE, are loc o denaturare a istoriei.


"Pentru că nimeni nu neagă existența unor evenimente tragice din istoria noastră la care a participat toată lumea. Au existat deportări, dar a existat și Holocaustul, iar 300.000 de oameni au fost exterminați aici. Aceste prostii nu se fac doar din motive ideologice. Se face pentru a-i face pe toți să se certe ca proștii, în timp ce dispar uzine, fabrici, bugete, miliarde, companii întregi de stat și așa mai departe: "Voi, băieți, mai certați-vă aici, iar noi între timp vom implementa următoarea etapă". Aceasta este acumularea unor datorii nebunești, povestea gazelor. Noi aici luptăm (nu este clar cine cu cine luptă), cumpărăm gaz rusesc, dar nu se știe de ce trece prin Grecia și nu se știe de ce este de cinci ori mai scump, iar într-o zi vom afla despre o altă escrocherie a guvernului, în urma căreia de fiecare dată bugetul nostru pierde peste un miliard", a subliniat politologul și analistul.

El a subliniat că nu ne pregătim generația următoare pentru a fi cetățeni puternici ai statului nostru.

" Le predăm cumva educație financiară? Îi învățăm adevărata istorie a statului nostru? Pun această întrebare de sute de ori. Avem o întreagă generație de oameni care trăiesc aici și care nu își pun o întrebare de bază despre numele orașelor noastre. De unde provin acestea? Ce sînt Edinet, Orhei, Bălți? Și nici măcar nu se întreabă de unde au apărut aceste nume, de ce se numesc așa? De ce nu le studiem?", întreabă Valeriu Ostalep.

El a precizat că nu învinovățește România pentru uciderea a 300 de mii de oameni pe teritoriul actual al Republicii Moldova. Este un fapt istoric.

"Este necesar să o cunoaștem! Pentru că atunci cînd ne duc într-o altă parte, spunînd doar un singur lucru, că au fost deportări, înțeleg... Dar este necesar să studiem în ansamblu, altfel toate acestea se vor repeta la infinit. Într-un stat ca al nostru, principiul incluziunii este necesar pentru ruși, ucraineni, bulgari, evrei, găgăuzi, toată lumea absolut. În același timp, ei împart în grupuri, iar toți cei care nu sînt ca ei sînt "spioni ruși". Este lipsit de perspectivă și, bineînțeles, degradăm, pentru că trebuie să folosești talentele, indiferent de limba pe care o vorbesc. Este pur și simplu paradoxal! Întreg Occidentul nu se interesează ce limbă vorbești. Inteligența artificială de acolo, astăzi, vorbește deja orice limbă vrei tu, dar aceștia tot acolo rămîn blocați. Curtea Constituțională a dat-o în bară. Articolul șapte din Constituție spune că nu există niciun document care să fie mai presus de Constituție, iar ei spun că Declarația de Independență este mai presus de această Constituție, care a fost chiar mai devreme! Și toată lumea tace, iar aceasta este slăbiciunea statului", a declarat politologul și analistul.

70
2
0
1
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?