COVID-19 în MOLDOVA

Valeriu Jereghi a înaintat o scrisoare deschisă ministrului Șarov

Valeriu Jereghi a înaintat o scrisoare deschisă ministrului Șarov

Cunoscutul regizor de film și scenarist moldovean, Valeriu Jereghi, a înaintat, zilele trecute, o scrisoare ministrului Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov, prin care cere să i se explice în ce condiții s-a desfășurat concursul pentru ocuparea funcției de director al Centrului Național al Cinematorafiei (CNC).

Jereghi spune că se ține în secret numele celor patru candidaturi la șefia CNC, iar la solicitarea jurnaliștilor de a a afla lista participanților la concurs, ministrul Igor Șarov a refuzat să o facă publică.

„În luna mai 2020 a expirat primul mandat al Directorului Centrului Național al Cinematografiei. Conform legislației în vigoare, MECC lansează un nou concurs pentru ocuparea funcției de Director. La 11 mai este publicat anunțul despre depunerea dosarelor. S-au depus 4 dosare. La solicitarea jurnaliștilor de a afla lista participanților la Concurs, ministrul Șarov a refuzat să o facă public.


La 25 iunie Ministerul respinge două dosare pe motiv, că respectivii candidați nu au studii în domeniul cinematografiei, conform legislației în vigoare. Dar al treilea dosar - tot fără studii în domeniul cinematografiei (!), rămîne în concurs pentru a fi completat din nou de către participant...(de aici începe subiectul despre unele suspiciuni, că la Minister există un aranjament de manipulare). La 7 iulie Ministerul publică un nou anunț despre prelungirea depunerii dosarelor pînă la 31 iulie (?).

Alte dosare nu mai sînt depuse. Pentru Concurs rămîn doar două: un participant care are studii cu tangențe în domeniul cinematografiei și al doilea, care nu are studii în domeniu - de altfel cerință obligatorie stipulată în Hotărîrea de Guvern (probabil șefii Ministerului, fără cunoștințe profesionale îl consideră ”de elită”).

La 23 august are loc prima ședință a Comisiei concursului. Ambele dosare sînt acceptate (?!): acel legal și cel nelegal, adică al participantului care nu întrunește cerințele stipulate în Hotărîrea Guvernului 846 din 2015. Din nou Ministerul nu dă publicității numele participanților la concursul care (fără nici o explicație) este planificat tocmai pentru 23 septembrie a.c.

11 mai - 23 septembrie - patru luni și jumătate pentru desemnarea candidaturii la funcția publică de Director al CNC?

Deci, deținătorul dosarului acceptat ilegal de MECC se numește Iusuphodjaeva Valentina Azamathodja”, scrie Jereghi pe pagina sa de Facebook.

Potrivit lui, Valentina Azamathodja nu ar deține studiile necesare pentru a fi numită în funcția de director al CNC, aceasta fiind „o fostă angajată a CNC cu o pasiune mai puțin cinematografică”.

„Ca să aflăm ce intenții ascunse (să nu zic de manipulare) cu organizarea suspectă al acestui Concurs are MECC, solicit un răspuns explicit de la Ministrul învățămîntului Igor Șarov”, a adăugat Valeriu Jereghi.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load