X 
Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Valeriu Gurbulea: "Puterea politică va dori mereu să controleze Procuratura Generală"

12 dec. 2023,, 05:30   Societate
3374 0

Puterea politică a avut întotdeauna dorința și aspirația de a controla într-o măsură mai mare sau mai mică organele de drept, inclusiv Procuratura Generală, iar întrebare este de ce.

O astfel de opinie a exprimat fostul procuror general al Republicii Moldova, Valeriu Gurbulea, în cadrul emisiunii "Без галстуков" cu Alexandru Stahurski de la postul de televiziune N4, transmite Noi.md.

El a menționat că procuratura este transformată într-un arbitru, dar arbitrul este sistemul judiciar, iar procuratura este deja un reprezentant al statului, care efectuează urmărirea penală în cadrul unui proces contradictoriu pentru a examina un caz concret de infracțiune.

"Adică, este un fel de dispută între stat și cetățean și, în mod firesc, procuratura reprezintă deja statul, iar judecătorul trebuie să fie independent și imparțial. Dar asta nu înseamnă că procurorul trebuie să fie dependent. El, de asemenea, reprezintă statul, trebuie să ia decizii și să tragă concluzii în baza legii, în baza circumstanțelor stabilite, care trebuie să fie stabilite în cadrul unei urmăriri penale legitime, transparente, fără presiuni, fără falsuri, fără încălcări ale normelor procedurale de colectare a probelor", a subliniat fostul procuror general.

În același timp, în opinia sa, procurorul nu trebuie să fie văzut ca un arbitru independent, deoarece aceasta este mai degrabă o chestiune care ține de sistemul judiciar. Procurorul reprezintă statul și el nu poate să nu facă parte din programele de stat privind combaterea criminalității, asigurarea ordinii publice și protecția drepturilor și intereselor cetățenilor și ale persoanelor juridice.


"De aceea avem o poziție mai degrabă duală. Pe de o parte, așa cum spun experții occidentali, procuratura trebuie să fie absolut independentă. Și acest lucru este corect. Iar pe de altă parte, cu un picior ea ar trebui să facă parte din mecanismul de stat privind asigurarea ordinii de drept. Ea nu poate să nu facă parte din mecanismul statului și nu putem considera procuratura drept un cumul al unui anumit număr de procurori independenți. Și acest lucru este greșit. Procuratura este un sistem integral, iar fiecare are propriile sarcini și funcții", a declarat Valeriu Gurbulea.

El consideră că autoritățile politice vor încerca întotdeauna să controleze Procuratura Generală prin elaborarea unor programe de stat, promițînd oamenilor în campania electorală că vor lupta împotriva corupției, a criminalității, vor asigura ordinea publică.

Acestea sînt probleme foarte actuale și importante, politicienii promit electoratului că le vor rezolva, iar ei ar trebui să își pună în aplicare programul lor prin elaborarea și implementarea unor programe de stat de combatere a crimei organizate, de combatere a traficului de persoane, a altor infracțiuni și așa mai departe.

"Și, firește, toată lumea vrea să vadă procuratura în acest grup al organelor de stat care să lupte cu criminalitatea și să implementeze aceste programe de stat. Dar procuratura este un alt organ care nu poate fi "înghesuit" în acest grup, dar autoritățile politice doresc acest lucru. Dar aceasta în cel mai bun caz, dacă bunele intenții ale autorităților politice sînt pur și simplu de a implica procuratura în soluționarea programelor de stat de combatere a criminalității și de asigurare a ordinii publice. Dar dacă autoritățile au alte interese - de a oferi acestei lupte o anumită conotație sau orientare politică: "de acesta ocupă-te, iar pe ăsta lasă-l în pace", atunci se primește o încercare a autorităților politice de a folosi procuratura în scopuri politice, în interesul partidului, al echipei și așa mai departe", a declarat fostul procuror general al Republicii Moldova.

4
1
1
1
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?