X 
Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Gurbulea: Am plecat din Procuratură într-o atmosferă ostilă (VIDEO)

23 dec. 2017,, 10:00   Politică
17614 1

După obținerea independenței, dintre toți procurorii generali ai Moldovei, doar primul și-a finalizat mandatul, a dezvăluit Valeriu Gurbulea în cadrul unui interviu pentru NOI.md.

Procuror general între anii 2007-2009, Gurbulea este de părere că Republica Moldova nu se va debarasa prea curînd de practica folosirii Procuraturii ca instrument de luptă politică. Intervievatul își amintește că a trecut el însuși prin această probă de rezistență în 2009, cînd a fost nevoit să renunțe la mandat.

„Trecusem de jumătatea mandatului, de 5 ani, de procuror și am depus cerere de demisie. Se crease o atmosferă destul de ostilă și agresivă față de întreaga instituție. În condițiile unei aprige bătălii politice, chiar cu lovituri sub centură, am considerat că, pentru a nu periclita activitatea instituției, trebuie să mă retrag. Am considerat că nu voi putea activa în condițiile în care principalii parteneri ai instituției – MAI, CNA, SIS – deja erau partajate politic”, își amintește Gurbulea.

Întrebat dacă mai aspiră la funcția de procuror general, fostul demnitar a menționat că opțiunile rămîn deschise. Potrivit lui, astăzi, în Moldova s-a creat o situație cînd aparent sînt aplicate mecanisme transparente de selectare a conducătorilor de instituții, dar nici societatea, nici presa nu cred în caracterul obiectiv și independent al acestor concursuri.

„Doar pentru a ocupa acest fotoliu nu este cazul, pentru că l-am mai ocupat și nu am făcut-o din nu știu ce ambiții. Dacă instituția pe care am avut onoarea să o conduc va avea nevoie de serviciile mele în calitate de manager principal, desigur, cu plăcere, aș putea să le pun la dispoziție”, a precizat el.


Valeriu Gurbulea este de părere că astăzi nu putem vorbi nici despre independența internă a Procuraturii, nici despre cea externă – față de puterea legislativă, executivă și față de politic în general. Există probleme în privința justiției selective, susține el. Cu toate acestea, fostul procuror consideră că eforturile în lupta cu corupția mare trebuie salutate. Un dosar relevant în acest sens, spune intervievatul, este cazul Filat.

„Cazul lui Filat ce, a fost unul politic? Da, a fost concurență politică, au fost niște reglări politice pe internul coaliției, dar Filat a comis infracțiunile, cel puțin pentru persoanele inițiate în materie nu există dubii dacă a comis el faptele incriminate sau nu. Instanța de judecată a pronunțat verdicte de condamnare. Putem vorbi că cineva a cîștigat din această condamnare, dar dacă interesul justiției de a condamna pe cineva conform rigorilor penale coincide cu interesul cuiva de a scăpa de un oponent politic, nu este vina Procuraturii”, a punctat Gurbulea.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?