Declarația a fost făcută la o emisiune de la N4. Această mișcare reprezintă un pas semnificativ în consolidarea și modernizarea învățămîntului superior din Republica Moldova, transmite Noi.md cu referire la Bani.md.
Fuzionarea celor două instituții de învățămînt superior vine în contextul unei inițiative menite să optimizeze resursele și să sporească calitatea educației superioare în țară. Prin unirea lor, se va crea o instituție academică mai puternică și mai competitivă, capabilă să ofere programe educaționale diversificate și de înaltă calitate.
Noul nume al instituției rezultate din fuziunea dintre USM și UTM va fi Universitatea din Chișinău. Această schimbare va reflecta identitatea și misiunea noii entități academice, care va servi comunitatea academică și societatea în ansamblu într-un mod mai eficient și mai eficace.
„De cîțiva ani, analizăm constant clasamentele internaționale și, din păcate, nu am reușit să ne includem în aceste topuri. De exemplu, în timp ce în trecut Times Higher Education enumera aproximativ 600 de universități, astăzi lista depășește 2003, iar noi încă nu am reușit să ne poziționăm în acest clasament”, declara săptămîna trecută, la consiliul rectorilor, Viorel Bostan.
Bostan a subliniat importanța atragerii studenților internaționali pentru a consolida universitățile din Moldova, dar a evidențiat și nevoia de resurse și capacități pentru a realiza acest lucru. În acest context, el a propus inițierea unui proces de fuziune între Universitatea Tehnică și Universitatea de Stat din Moldova, nu prin absorbție, ci printr-o colaborare între două instituții care au o istorie comună de colaborare.
Anterior, fostul ministrul al educației, Corneliu Popovici, a declarat că reforma în învățămîntul superior care a început acum doi ani are scopuri mult mai multe decît ni s-a spus inițial.
Totodată, acesta menționează că este Publicul a fost dus în eroare privind adevăratele intenții ale reformatorilor.
”Este regretabil că lipsa de verticalitate a celor din mediul universitar și academic și a unei mari părți a societății a făcut posibilă realizarea acestei operațiuni sub steagul fals al reformei în învățămîntul superior, care de fapt este o distrugere a sistemului universitar și a cercetării în Moldova. Publicul a fost dus în eroare privind adevăratele intenții ale reformatorilor”, a declarat Popovici.
Adăuga comentariu