COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 1 002 291   INFECTAȚI 396 768(+3255)   TRATAȚI 368 373     DECESE 10 470(+8)   Mai multe detalii 
Coronavirus stiri: 7825
Criza energetică stiri: 497

Un monument al naturii din Naslavcea (FOTO)

4 oct. 2020,, 19:15   Societate
4953 0

Aceasta rîpă este situată puţin mai aproape de satul Naslavcea și se uneşte, practic, cu Rîpă lui Carp (Carpov Iar).

Spre deosebire de aceasta din urmă, Rîpa Rudi este de aproximativ 1,5 ori mai scurtă, lungimea acesteia este de 800 m, iar diferenţele de nivel ale înălţimii ei alcătuiesc circa 114 de m. Dacă ar fi să o comparăm cu Rîpa lui Carp, vom vedea că Rîpa Rudi este mult mai abruptă, dar şi mai sinuoasă, adîncimea acesteia, fiind pe alocuri de 40-50 m. Rîpă este şi mai dens împădurită cu arbuşti şi cu lăstăret, iar pe vîrfurile pantelor ei, printre arbuştii spinoşi şi denşi, nu este deloc chip să-ţi croieşti drum.

În rîpa și pe panta abruptă, de sus, se văd dezgolite calcarele sarmatice inferioare, conglomeratele tortoniene bazale, calcarele marnoase cretacice și, practic, întreg complexul de depuneri vendiene ‒ șisturile negre, șisturile marnoase, gresii. Pe platoul dintre Rîpa lui Carp și Rîpa Rudi au fost depistate numeroase vestigii, printre ele ‒ unelte de lucru ale omului din Epoca de Piatră. (Din cartea de V. Verina „Monumente ale naturii din Moldova").

Continuarea articolului citiți pe moldovenii.md.

0

Adăuga comentariu

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Pe ce veți economisi în primul rînd după creșterea tarifelor?
Despre cum se nasc zeiiКатрук Валерий
Muzeul de ceară din Codri (+Video)Катрук Валерий
Cartagina va fi distrusăКатрук Валерий
 X