Coronavirus stiri: 8217
Obiectiv european stiri: 320
Criza energetică stiri: 959

Un fost judecător la CtEDO explică de ce plîngerile lui Stoianoglo au fost comunicate în regim de urgență

3 iun. 13:30   Societate
4488

Fostul judecător la Curtea Europeană Stanislav Pavlovschi explică de ce CtEDO a comunicat în regim de urgență Guvernului R. Moldova ambele plîngeri depuse de Procurorul General suspendat, Alexandr Stoianoglo, pe faptul persecutării acestuia.

„De regulă, acest gen de proceduri se aplică atunci cînd în urma neexaminări rapide a cererii pot surveni lucruri iremediabile, nefavorabile, care pot crea niște consecințe foarte grave, atît pentru reclamant, cît și pentru situația de drept și de fapt existentă în țară”, a precizat Pavlovschi, în cadrul emisiunii „Morari.live” de la N4.

„De regulă, toate dosarele, toate cererile care parvin la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului se examinează în ordine cronologică, în afară de situațiile prevăzute expres de regulamentele Curții, atunci cînd într-adevăr se permite comunicarea în afara ordinii obișnuite, în ordine de urgență. De regulă, acest gen de proceduri se aplică atunci cînd în urma neexaminări rapide a cererii pot surveni lucruri iremediabile, lucruri nefavorabile, lucruri care pot crea niște consecințe foarte grave, atît pentru reclamant, cît și pentru situația de drept și de fapt existentă în țară”, a explicat fostul judecător la Curtea Europeană, Stanislav Pavlovschi.

„Este greu de explicat care anume temei a fost utilizat de către Curtea Europeană în cazul domnului Stoianoglo, însă cert este un lucru, vă asigur că în 99,9%, CtEDO nu comunică acele cazuri care sînt inadmisibile. De regulă, înainte de a fi comunicat, dosarul trece prin filtrul intern al Curții și atunci cînd sînt aparențele cererii admisibile, ea se comunică”, a mai adăugat Pavlovschi.

La 30 iunie, Curtea Europeană a comunicat în regim de urgență Guvernului ambele plîngeri depuse de Procurorul General suspendat pe faptul persecutarii acestuia, a anunțat avocatul lui Stoianoglo, Iurie Mărgineanu.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Experții vorbesc despre un posibil deficit de apă în Moldova. Ce ar trebui să facem?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав