COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 750 553 INFECTAȚI 280 175(+1031)   TRATAȚI 265 946     DECESE 6586(+8)   Mai multe detalii
Preşedintele stiri: 2908
Puterea stiri: 6594

Turunciuc, braţul Nistrului de la Cioburciu pînă la Nezavertailovca (Foto)

16 mai. 02:32   Societate
1871 0

Acest material este un supliment la publicaţia despre rîul Nistru.

Nistrul pe cursul său inferior trece prin așa-numitul Platou al Nistrului de Jos, o suprafață perfect plană, diferenţele de nivel, aici, fiind minime. Anume astfel se explică meandrele specifice ale cursului sau pînă la confluența cu estuarul Nistrului, în regiunea Odesa a Ucrainei. Tot de acest lucru, precum şi de caracterul lutos al solurilor locale este legată schimbarea repetată a albiei sale. Un exemplu concludent în acest sens este albia veche a Nistrului (braţul mort).

La sfîrșitul secolului al XVIII-lea, aproximativ între anii 1780-1785, lîngă satul Cioburciu(Ciobruci), Nistrul a format un braţ larg, numit Turunciuc. Acest braţ se ramifica de la meandrul rîului Nistru sub un unghi drept și ia mai mult de jumătate din debitul său de apă (60%). Mai departe rîurile Turunciuc și Nistru se despart ‒ Nistrul continuă să curgă înspre sud-est, făcînd bucle late și schimbîndu-şi permanent direcția, aceasta fiind cînd meridională, cînd latitudinală și viceversa, iar rîul Turunciuc curge spre est. La scurt timp după bifurcare, cele două albii formează o insulă pitorească, împădurită numită, de asemenea, Turunciuc. Dar, în preajma satului Hlinaia, rîul Turunciuc coteşte deja spre sud fără să-şi mai schimbe direcţia de curgere pînă la confluenţa cu Nistrul în apropiere de orașul ucrainean Beleaevo din regiunea Odesa. Lungimea rîului Turunciuc e de aproximativ 60 km, lățimea ‒ 30 de metri și doar atunci cînd îşi schimba direcția, la meandre, se măreşte pînă la 50-60 de metri. Adîncimea medie a rîului Turunciuc e de 6 metri.

Continuarea articolului citiți pe moldovenii.md.

Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


[No canvas support]
  • Votat 0
🔽🔽