X 
Arşiţa stiri: 180
Jocurile Olimpice stiri: 134
Transnistria stiri: 1412

Tot mai puțini fermieri își asigură terenurile împotriva calamităților naturale

27 iul. 2023,, 16:44   Societate
2755 0

Numărul agricultorilor din Republica Moldova care își asigură terenurile și producția agricolă împotriva calamităților naturale este în scădere, susțin reprezentanții companiilor de asigurări.

Principalul motiv invocat de fermieri este neîncrederea în sistemul de asigurări și lipsa banilor, transmite Noi.md cu referire la radiomoldova.md.

De altă parte, asiguratorii subliniază că acest lucru se întîmplă din cauza condițiilor de încheiere a contractelor, recent modificate. Fermierii ar fi trecut mai rapid la sistemul de asigurări, dacă în țara noastră, timp de 30 de ani, s-ar fi dezvoltat un sistem veritabil pe această dimensiune, menționează Ministerul de resort.

Agricultorii sînt destul de pasivi atunci cînd trebuie să-și asigure terenurile împotriva calamităților naturale, din cauza neîncrederii în sistemul de asigurare, dar și lipsa banilor, a explicat directorul executiv al Federației Naționale a Fermierilor, Vasile Mîrzenco. El mai spune că în acest proces, asiguratorii găsesc și motive pentru a diminua din suma despăgubirilor.

„De asigurat se asigură, dar cînd vine timpul compensării pierderii lor, se examinează cu lupa condițiile, ori să diminueze suma compensării sau chiar să o anuleze. În perioada cînd ar trebui să-și asigure culturile, nu o fac din lipsă de mijloace financiare în conturile întreprinderilor agricole, pentru că el alege ce să facă întîi, să asigure cultura ori să-și cumpere motorină, semințe pentru care întotdeauna nu are mijloace suficiente și le ia în credit. Chiar dacă este sprijinul statului care subvenționează această primă, oricum agricultorii foarte pasiv își asigură culturile”, a declarat Vasile Mîrzenco.


Numărul agricultorilor care își asigură bunurile agricole este în scădere, susține șeful Secției Asigurări în Agricultură de la o Companie specializată, Oleg Galbură.

El a subliniat că acum doi ani, compania a încheiat circa 400 de contracte cu fermierii, în prezent, însă, numărul acestora s-a redus pînă la aproximativ 150. Reprezentantul companiei explică această scădere prin schimbarea bruscă a condițiilor de încheiere a contractelor de asigurare.

Precizăm că, prin intermediul sistemului de asigurări, agricultorii își pot asigura plantațiile, recolta, animalele și tehnica agricolă.

0
0
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав