X 
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4019

Bolea a spus de ce motorina din România a ajuns atît de greu la agricultori

9 apr. 08:00   Economie
2610 0

Birocrația a fost cea care a frînat procesul de recepționare a motorinei acordate în calitate de ajutor umanitar de Guvernul de la București.

O spune ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare din Republica Moldova, Vladimir Bolea. Potrivit oficialului, Agenția Rezerve Materiale a organizat patru licitații pentru recepționarea, transportarea și depozitarea motorinei, însă niciun agent economic nu a participat la aceste licitații. Ministrul Agriculturii dă asigurări că obstacolele birocratice au fost depășite, iar agricultorii au început să-și primească motorina promisă, notează IPN.

Ministrul Agriculturii spune că din cele 4 mii de tone de motorină, oferite de Guvernul României, o mare parte a ajuns pe teritoriul Republicii Moldova, iar în baza listelor întocmite, motorina este repartizată fermierilor.

„A fost deja descărcat primul eșalon, e vorba de aproximativ 1200 de tone de motorină. Urmează să ajungă al doilea eșalon care era la Costești săptămîna trecută, în jur de 1300 de tone. E vorba de vreo 3000 de tone. În total, cred că vor fi trei eșaloane care vor fi descărcate. S-a început procesul de repartizare. Agenția Rezerve Materiale are suportul integral al Ministerului Agriculturii și direcțiilor agricole. Comunicăm cu agricultorii, sînt întocmite liste, totul este în toi”, a spus ministrul Vladimir Bolea în cadrul emisiunii „La 360 de grade” de la Radio Moldova.

Încă în aprilie 2023 Guvernul de la București a anunțat un ajutor umanitar de 4 mii de tone de motorină destinat fermierilor din Republica Moldova care au avut de suferit de pe urma secetei din vara anului 2022. Ministrul Vladimir Bolea spune să sprijinul de la București a ajuns un an mai tîrziu din cauza birocrației.

„A fost lungă perioada licitațiilor în Republica Moldova. Legislația prevede petrecerea licitațiilor achizițiilor de serviciu. Agenția Rezerve Materiale a făcut trei licitații la care nu s-a înscris nimeni. Ulterior s-a purces la negocieri directe, s-a reușit contractarea agentului economic din Căușeni. Apoi s-a sfîrșit anul și banii din partea părții române pentru transportarea motorinei au fost prevăzuți în buget pentru anul 2023, nu pentru 2024. De aceea, a fost necesară și o hotărîre de Guvern de partea română. Per total, s-a tergiversat un pic. Consider că birocrația este factorul care a frînat procesul, dar contează mult să existe corectitudine și totul să fie perfect legal”, a explicat Vladimir Bolea.

Potrivit ministrului Agriculturii, de suport din partea României beneficiază, prioritar, fermierii micro și mici. În medie, ajutorul pentru agricultorii eligibili este de 40 litri de motorină la hectar.

„A avut loc procesul de analizare a dosarelor și s-a luat decizia să venim cu o mînă de suport pentru agricultorii care au avut de suferit în urma secetei din vara anului 2022. Am luat decizia să-i ajutăm pe cei micro și mici, care au pînă la 1500 de hectare. E vorba de agricultorii micro și mici, care au pînă în 15 și 18 milioane de lei rulaj total”, a mai spus ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare.

1
1
0
2
6

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?