X 
Criza energetică stiri: 1620
Cutremure stiri: 271

Studenții UTM și oamenii de știință, întruniți la Noaptea Cercetătorilor

3 oct. 21:00   Societate
1707 0

Studenții Universității Tehnice a Moldovei din Chișinău și oamenii de știință cu vastă experiență s-au întrunit la Noaptea Cercetătorilor Europeni, ediția 2022. Au fost numeroase activități științifice interactive, o competiție de robotică, iar vizitatorii au putut admira cele mai inovative proiecte ale anului.

În expoziția sub genericul "Creația deschide Universul", din parcul-muzeu al Universității Tehnice a Moldovei. cercetătorii au expus proiecte originale realizate în cadrul programelor de licență, master și doctorat, transmite tvrmoldova.md.

"O stație de pompare reglabilă. În funcție de consumul din rețeaua hidraulică, se reglează pompa și în felul acesta reducem consumul de energie la stația respectivă."

"În cazul dat, avem un cap cu funcționare pneumatică. Deci am făcut programare pentru ca să mutăm anumite piese dintr-o locație în alta. A fost un proiect european și, sincer să vă spun, a fost foarte mult de lucru."

DANIELA DANILOVA, REPORTER TVR Moldova: "Un alt proiect inovativ am descoperit la Departamentul Informatică și Ingineria Sistemelor. Este vorba despre o proteză interactivă. Autorul acesteia a muncit timp de mai multe luni, astfel încît mecanismele să fie perfecte."


"- În ce mod această proteză poate ajuta persoanele cu dizabilități? - Persoanele cu dizabilități, în cazul dat, vor putea utiliza mîna dreaptă… să ridice, să ia… Acum este pus doar pentru a arăta funcționalitatea, însă din start ea se conectează și face tot ce face mîna mea."

Publicul a avut ce vedea și a apreciat la adevărata lor valoare proiectele specialiștilor.

"Astăzi am văzut diverse facultăți care au reprezentat medicina veterinară, ingineria… și mi-a plăcut foarte tare." "Ne bucură faptul că, în fiecare an, universitatea organizează aceste expoziții. Asta demonstrează că noi într-adevăr realizăm lucruri importante, ce pot ajuta oamenii și dezvolta producția țării noastre."

Vizitatorii și-au putut testa aptitudinile în atelierele de sculptură, pictură, arhitectură și design. Au avut ușa deschisă și spre Planetariul și Observatorul UTM.

VIOREL BOSTAN, rector, Universitatea Tehnică a Moldovei: "Pentru noi este o ocazie să atragem cît mai mulți tineri în domeniul cercetării, să arătăm publicului larg ce înseamnă cercetare, care sînt rezultatele, importante și pentru Republica Moldova. Cel puțin la nivelul UTM, vedem creșterea numărului de publicații, reviste internaționale, reviste din baze de date internaționale, vedem o creștere a brevetelor și asta ne dă o doză mare de optimism ca să ne mișcăm în direcția corectă."

ANATOLIE TOPALĂ, ministrul Educației și Cercetării: "Noi am aprobat primele investiții care, eu sper, deja anul viitor să se vadă în universități, investiții în laboratoarele de cercetare, în sălile de curs. În acest an am avut cîteva specialități noi care ține de domeniul IT și domeniul tehnologiilor și ne bucură că am avut o admitere foarte bună la specialitățile noi."

În premieră, "Noaptea Cercetătorilor Europeni" a fost organizată și la Bălți, în scuarul Universității de Stat "Alecu Russo". Evenimentul s-a desfășurat în cadrul unui proiect finanțat de programul Uniunii Europene pentru cercetare și inovare Orizont Europa.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

În care categorie de vulnerabilitate ați fost plasat după înregistrarea pe compensatii.gov.com?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав