Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

UTM a deschis primul laborator pentru modelarea regimurilor de funcționare a sistemului electroenergetic

26 sep. 2022,, 23:00   Societate
3116 0

În contextul crizei energetice, la Universitatea Tehnică a Moldovei a fost deschis primul laborator privind modelarea regimurilor de funcționare a sistemului electroenergetic.

Laboratorul este dotat cu 12 calculatoare, care vor dispune de un produs software inovativ – DIgSILENT Power Factory – cel mai modern program de calcul utilizat la scară globală, destinat pentru calculul și modelarea sistemelor energetice. Acest lucru a fost posibil datorită Asociației Statelor Unite pentru Energie (USEA) și Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID).

Scopul programului este de a contribui la consolidarea securității și fiabilității energetice a Republicii Moldova, prin integrarea rețelelor și piețelor energetice locale cu cele europene. Integrarea la rețelele energetice europene va atenua în mod substanțial capacitatea altor țări de a utiliza energia ca instrument geopolitic și va apropia Moldova de o aprovizionare cu energie fiabilă și curată.

Noul laborator este dedicat dezvoltării energiei verzi și datorită lui, peste 500 de studenți ai Facultății de Energetică și Inginerie Electrică (FEIE) din cadrul UTM vor avea posibilități noi de studiere. Softul „DIgSILENT Power Factory” este unic prin posibilitățile sale. Anterior cursanții utilizau mai multe programe pentru a realiza diverse calcule de studiu, iar asta putea duce la prezentarea eronată a situației. Pe cînd noul soft însumează toate posibilitățile și calculele și, totodată, reduce considerabil volumul de lucru.

Acest program poate determina parametrii energiei electrice, precum: tensiunea în nodurile rețelei electrice, curentul prin liniile electrice, circulații de putere activă și reactivă. Totodată, permite analiza stabilității statice și dinamice pentru diferite avarii, deranjamente, scurt circuite ce pot avea loc în sistemul electroenergetic. La fel, în baza modelării în softul „DIgSILENT Power Factory” pot fi setate sistemele de protecție utilizate la stațiile electrice.


Valoarea totală a investițiilor pentru deschiderea Laboratorului privind modelarea regimurilor de funcționare a sistemului electroenergetic este de circa 500 de mii de lei. Programul de tehnologie și guvernanță energetică al Asociației Statelor Unite pentru Energie (USEA) și Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) sprijină tranziția Moldovei la rețeaua electrică europeană. USEA contribuie la asigurarea unei aprovizionări fiabile cu energie electrică, la integrarea energiei curate și regenerabile și la consolidarea capacității forței de muncă în domeniul energetic.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?