COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Soţia românului infectat cu coronavirus de pe nava aflată în carantină, moldoveancă

Soţia românului infectat cu coronavirus de pe nava aflată în carantină, moldoveancă

Românul infectat cu noul tip de coronavirus este căsătorit cu o moldoveancă. Ambii lucrează pe nava de croazieră "Diamond Princess", aflată în carantină în portul Yokohama din Japonia. Din fericire, testele medicale au arătat că femeia nu este contaminată cu virusul letal.

Postul nostru de televiziune a încercat să ia legătura cu Ministerul de Externe de la Chişinău şi Ambasada Moldovei în Tokyo pentru a obţine mai multe informaţii despre cetățeanca noastră, dar nimeni nu ne-a răspuns la telefon. Probabil pentru că e duminică, este tăcere şi la numărul de urgenţă al misiunii noastre diplomatice din Japonia.

Ultimul comunicat de presă al Ministerului de Externe privind acest subiect a fost emis în data de 14 februarie. Atunci, instituţia a anunţat că la bordul navei se află trei moldoveni, dintre care doi bărbaţi şi o femeie şi că starea lor de sănătate este bună. Doi dintre aceştia deţin şi cetăţenia română, scrie noi.md cu referire la publika.md.


Pentru respectarea confidențialității datelor cu caracter personal, Ministerul de Externe a anunţat că nu oferă mai multe detalii despre identitatea celor trei moldoveni.

Autorităţile de la noi dau asigurări că ambasada Republicii Moldova în Japonia continuă monitorizarea situației în jurul vasului de croazieră și se află în legătură directă cu cetățenii ţării noastre.

Între timp, presa de peste Prut a reuşit să afle că românul infectat are 41 de ani şi provine din judeţul Argeş. Bărbatul munceşte de ani buni pe nave de croazieră. Pe "Diamond Princess" a urcat în urmă cu cîteva luni în calitate de bucătar. Apropiaţii lui din România spun că trăiesc cu speranţa că totul se va termina cu bine. Vorbesc zilnic la telefon şi îl încurajează.

"E un luptător şi va trece peste asta. Sunt testaţi din două în două zile. E o situaţie critică şi de la zi la zi, fiind foarte mulţi carantinaţi, vă daţi seama că vor cît mai curînd să încheie această problemă."

Deşi pe navă sînt luate măsuri riguroase pentru a se evita răspîndirea bolii, numărul celor infectaţi a ajuns la 355.

"Au doctor la bord. Acolo au un centru medical. Li se spune ce să facă. Sunt testaţi din două în două zile."

Din data de 4 februarie, în jur de trei mii de oameni sînt prizonieri pe nava "Diamond Princess". Aceştia vor fi eliberaţi doar după ce vor ieşi din carantină. Un vlogger român a mers în apropiere de port pentru a vedea care este atmosfera de acolo. Din filmuleţ se văd zeci de oameni care se plimbă pe navă, iar de la ţărm, cîţiva tineri stau cu pancarte în mînă cu mesaje de susţinere.

"Aici s-a construit un perimetru de siguranţă. Îmi dă senzaţia că a fost construit de curînd între noi şi navă e un gard cu sîrmă ghimpată. Înăuntru, accesul se face pe bază de legitimaţie de presă."

După acel perimetru de siguranţă, viaţa decurge practic fără nicio schimbare. Oamenii se plimbă în voie, fac poze, iar mulţi dintre ei nici măcar nu poartă măşti.

"Atmosfera pot să spun că nu e foarte diferită de cum era pînă acum. Am numărat două grupuri de o sută de oameni mergînd la pas. Dintre aceştia 49-50 purtau măşti. Deci rata ar fi cam 50 la sută de oameni care poartă măşti."

Chiar la cîteva sute de metri de port, zilele trecute, s-a desfăşurat un festival cu mîncare tradiţională. Acum, s-a dat start unui nou eveniment similar.

"Astăzi, acolo se desfăşoară festivalul căpșunelor. Foarte multă lume, mulţi copii. Repet, nu am auzit de alte măsuri speciale luate."

În Japonia nu există niciun focar major al virusului COVID – 2019, cu excepția navei de croazieră „Princess Diamond”, dar sînt luate măsuri de precauţie. Cel mai recent raport arată că, pînă acum, coronavirusul a luat viaţa a 1669 de oameni, iar numărul celor bolnavi a depăşit cifra de 69 de mii. Dintre cei contaminaţi doar 9700 s-au vindecat.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load