X 
Cutremure stiri: 500

Soarele lui Iacob Burghiu a fost regăsit în ochii zăicănenilor (FOTO, VIDEO)

18 iul. 2016,, 18:30   Societate
4624 0

Свет Якоба Бургиу живет в душах односельчан (ФОТО, ВИДЕО)
Foto: moldovenii.md

Duminică, 17 iulie 2016, a avut loc manifestarea festivă consacrată scriitorului și cineastului Iacob Burghiu și în satul de baștină Zăicani, unde a fost inaugurată placa comemorativă.

Suita manifestării a inclus:


- inaugurarea Plăcii comemorative „Iacob Burghiu" pe fațada Casei de Cultură din satul Zăicani (autor Sergiu Ganenco),

- programul artistic, susținut de colectivele artistice din satul Zăicani (Ansamblul Folcloric „Moştenitorii", conducător Ecaterina Cemîrtan etc.)

- proiecția filmului documentar «Iacob Burghiu: Venim și mîine pe aici?» scenariu Mihai Ștefan Poiată, regie: Mircea Chistruga, Mihai Ștefan Poiată

- prezentarea volumului de proză «Soră Lume» și a culegerii de poezii «Rup spice duminica», semnate de Iacob Burghiu.

Biblioteca Casei de Cultură din satul Zăicani a organizat o vastă expoziție foto, punînd la dispoziția publicului prezent ultimele volume de proză și poezie, semnate de Iacob Burghiu. Expoziția rămîne deschisă pentru publicul interesat. De asemenea, în incinta bibliotecii, toți doritorii și oaspeții satului Zăicani pot viziona filmul documentar despre Iacob Burghiu.

La eveniment au fost prezenți oaspeți din toată republica, reprezentanți ai primărilor raionale etc., reprezentanți ai Uniunii Scriitorilor și ai Uniunii Cineaștilor, colegi de-ai lui Iacob Burghiu, care nu au putut să lipsească de la evenimentul care l-a adus în prim plan din nou pe Omul –Iacob Burghiu, în special, moștenirea spirituală lăsată de Domnia Sa în istoria culturii țării noastre, dar și în sufletele oamenilor care l-au cunoscut și l-au apreciat.

Printre cei prezenți s-au numărat:

Mihai Ștefan Poiată – scriitor, cineast, vicepreședintele Uniunii Cineaștilor; Mircea Chistruga, regizor de film, profesor universitar; Vasile Malanețchi – director general al Muzeului Național de Literatură «Mihail Kogălniceanu», Ministerul Culturii; Nicolae Popa – scriitor; Nicolae Răileanu – artist fotograf, maestru în artă; Petru Rotaru, poet, jurnalist; Valeriu Clapco – operator al Muzeului Național de Literatură «Mihail Kogălniceanu», Ministerul Culturii etc.

Evenimentul a fost organizat de către Primăria satului Zăicani (primar Vladimir Tăbîrță), precum și de Secția raională Cultură a raionului Rîșcani (Emilia Garbuz).

Urmează ca după manifestările de comemorare de la Chișinău și Zăicani ciclul acestora să se încheie, cu serata diasporei: «Iacob Burghiu – Ambasadorul unor întîmplări», pe data de 14 septembrie 2016, la Roma, în incinta Ambasadei Republicii Moldova în Republica Italiană.

«De mic copil așteptam la marginea satului un soare. Să răsară și să asfințească.

Într-o zi l-am pierdut.

Soarele meu s-a ascuns în oameni. S-a împărțit. Și eu cu o viață, trebuie să-l strîng iarăși soare. Să răsară și să asfințească...»

Iacob Burghiu

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав