Criza energetică stiri: 1689
Cutremure stiri: 300
Eurovision stiri: 412

Și-n foc, și-n pară: instruiri pentru salvatorii moldoveni în stingerea incendiilor

6 dec. 2022,, 14:45   Societate
1596 0

Zece pompieri voluntari din cadrul posturilor teritoriale de salvatori și pompieri din țară au fost instruiți în domeniul lichidării incendiilor, descarcerării persoanelor în urma accidentelor rutiere, dar și acordării primului ajutor calificat.

Cursul a fost organizat și desfășurat în perioada 28 noiembrie – 02 decembrie 2022, de către Inspectoratul General pentru Situații de Urgență în colaborare cu organizația poloneză Solidarity Fund PL în Moldova.

Instruirile au avut loc în cadrul Centrului Republican de Instruire al IGSU din municipiul Chișinău, dar și în cadrul Centrului multifuncțional al Inspectoratului din localitatea Răzeni, raionul Ialoveni.

Aici, pompierii voluntari din Cojușna, Sireți, Sipoteni, Capaclia, Baimaclia, Sărata Galbenă, Cotiujenii Mari, Peresecina, Pîrlița, dar și Taraclia au avut parte de mai multe lecții teoretice și practice din partea formatorilor IGSU, dar și instructorilor polonezi. În cadrul cursului, au fost integrate cunoștințele teoretice cu abilitățile practice ale salvatorilor voluntari în vederea ridicării nivelului de pregătire și reacționare într-o situație de risc.


Mai mult, voluntarii au participat într-un exercițiu demonstrativ de deblocare și descarcerare a persoanelor în urma unui accident rutier, însușind principalele tehnici și metode de intervenție într-o situație excepțională.

Astfel de pregătiri a pompierilor voluntari în localitățile îndepărtate de subdiviziunile Inspectoratului, contribuie direct la reducerea timpului de răspuns, diminuarea efectelor generate de situații de urgență și excepționale, dar și majorarea șanselor de salvare a vieților omenești și bunurilor materiale.

Cursul de instruire a fost organizat în cadrul proiectului pilot „Consolidarea capacităților de protecție civilă în Republica Moldova”, avînd drept scop creșterea capacităților de intervenție a pompierilor voluntari, dar și formarea deprinderilor acestora în domeniul stingerii incendiilor, acordării primului ajutor, dar și salvarea persoanelor în urma accidentelor rutiere.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență susține dezvoltarea voluntariatului în prevenirea și lichidarea situațiilor excepționale, promovînd mai multe proiecte în acest scop. Activitatea de voluntariat în rîndul pompierilor s-a dovedit a fi una de succes în ramura asigurării gradului de securitate a cetățenilor în sectorul rural.

Potrivit IGSU, în Republica Moldova activează 68 de posturi teritoriale de salvatori și pompieri, dintre care 20 sînt pe bază de voluntariat, fiind forța primară de intervenție pînă la venirea echipelor specializate.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ar trebui să demolăm monumentele din perioada sovietică?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий