Transnistria stiri: 1399
Preşedintele stiri: 4054

Munca salvatorilor, îngreunată de mașinile parcate în curțile blocurilor din Chișinău

22 apr. 08:16   Capitala
3904 0

Intervențiile salvatorilor în curțile de blocuri din Chișinău au devenit în ultimii ani o adevărată provocare, din cauza numărului tot mai mare de mașini și care sînt parcate la nimereală.

Așa cum accesul autospecialelor în curți este unul anevoios, pompierii pierd timp prețios la instalarea tehnicii de intervenție, în special a scării, în caz de incendii la etajele superioare ale blocurilor. Oamenii spun că își lasă mașinile pe unde apucă în lipsa unor parcări, iar municipalitatea nu are o altă soluție decît evacuarea acestora, notează Noi.md cu referire la moldova1.

Curțile de bloc, în special cele cu clădiri vechi, au devenit în ultimii ani neîncăpătoare, din cauza numărului mare de mașini. Șoferii parchează pe unde apucă, pe gazon, pe trotuar, sau chiar în fața scărilor. Este peisajul care poate fi văzut și aici, pe strada Hristo Botev, unde în caz de incendiu, accesul autospecialelor ar fi practic imposibil.

Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), anul trecut au fost înregistrate 295 de incendii in sectorul locativ dintre care peste 170 au avut loc în blocurile de locuit.

„Noi am avut un caz de rezonanță, un caz de incendiu Unde s-a produs incendiu la panourile electrice, în blocul locativ de la etajul cinci pînă la 12. La fel, din cauza parcărilor neregulamentare am avut impedimente pentru amplasarea scării inclusiv în apropiere cu tehnica de intervenție față de locul solicitări. Acest fapt ne creează impedimente atît la intervenția incendiilor în timp promt cît și la efectuarea lucrărilor de salvare a persoanei”, a explicat șeful adjunct al IGSU, Sandu Aleco.


Locuitorii capitalei recunosc că e dificil să fii șofer disciplinat în lipsa unor locuri de parcare amenajate, așa că seara, ajunși acasă de la muncă, parchează fie pe gazon, fie sub geamurile vecinilor.

„Sigur că este o problemă, cred că trebuie de rezolvat cumva, dar cum nu are cine să se gîndească. Și pe zona verde, dar lumea nu are unde, nu au încotro.”

„Foarte greu, le facem observație cîteodată dar asta nu ajută nimic, un timp oarecare și pe urmă iară. Nu putem trece cu căruciorul cu copii mici, foarte greu.”

„Foarte greu se găsește loc, dacă e după ora cinci aici loc numai este. -Au fost cazuri cînd nu ați găsit loc de parcare? - Da, și nu numai odată, am mai dus-o prin alte curții sau în fața la școala muzicală.”

Situația este similară și în curțile de bloc noi. Doar că aici, problema ține de accesul în curți, unde sînt instalate bariere. Salvatorii spun că sînt nevoiți să piardă timp prețios pentru a intra în curte, în caz de situații de urgență.

„Lăsăm șoferul care pornește girofarul, dar restul echipei fuge la fața locului unde s-a produs situația excepțională. Niciodată nu am așteptat, să stăm în mașină și să așteptăm. Întotdeauna echipa se duce nemijlocit la fața locului, întindem linia de furtun nu la 20 de metri da la 120”, susține comandandul sectorului Centru al IGSU, Eugen Zuicov.

O altă problemă, spun pompierii, sînt străzile supraaglomerate din oraș, în special cele din centrul istoric. Municipalitatea recunoaște acest lucru, dar deocamdată singura soluție pe care o are este evacuarea automobilelor parcate neregulamentar atît de pe străzi, cît și în curțile de blocuri.

„La ora actuală este o soluție solicitarea implicării serviciului 112, a poliției rutiere pentru a evacua autoturismele. Acum sîntem axați pe parcările stradale și inclusiv parcările amenajate, ulterior vom demara procesul de reglementare a parcărilor din curți și a accesul în curți”, a declarat șeful Direcției mobilitate urbană, Vitalie Mihalache.

Conform ultimelor date statistice, în Republica Moldova, în prezent, sînt înmatriculate peste un milion 200 de mii de vehicule. Cel mai mare număr de mașini circulă pe străzile din Chișinău și Bălți.

5
0
1
2
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?