Despre aceasta s-a discutat în cadrul emisiunii „Без галстуков cu Alexandru Stahurschi” de la postul de televiziune N4, la care a participat psihologul Vera Ursu și Svetlana Moisa, coordonatoarea platformei online 12plus.md, dezvoltată de Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii (CNPAC), relatează Noi.md.
Așa cum s-a menționat, de exemplu, părinții și copilul au ales cuvîntul-cod „cartof” în cazul în care copilului i se întîmplă ceva rău și este în pericol.
Într-o astfel de situație, el o poate suna pe mama sau pe tata și poate spune cuvîntul cartof. De exemplu, el poate întreaba dacă mama îi va prăji astăzi un cartofi, așa cum vrea el.
Atunci mama își dă seama că ceva nu este în regulă cu copilul său, că acesta poate fi în pericol, că este cineva cu el care poate controla apelul său. Iar luarea unor astfel de măsuri de siguranță este esențială.
Dacă acesta obișnuia să comunice, de exemplu, cu unul sau doi prieteni, atunci va exista o comunicare, de exemplu, cu zece copii din curte, dintre care mulți pot fi mai mari, iar copiii ar putea fi expuși diferitor pericole și probleme.
Copilului i se poate oferi ceva, poate fi chemat undeva sau cineva ar putea să se ceară să meargă la el acasă, iar copiii pot să nu știe cum să spună cuvîntul „nu”. Acesta este, de asemenea, motivul pentru care este atît de important pentru ei să fie în contact cu părinții lor și să le semnaleze cu un cuvînt de cod că ceva nu este în regulă, că ar putea fi în pericol etc.
Acest lucru este deosebit de important acum, vara, cînd mulți copii sînt lăsați singuri acasă, nesupravegheați.
Adăuga comentariu