X 
Arşiţa stiri: 167
Jocurile Olimpice stiri: 133
Transnistria stiri: 1412

Sergiu Prodan: "Nu există o decizie finală în ceea ce privește proiectul arhitectural al Filarmonicii"

4 ian. 07:15   Societate
3231 0

Pentru edificarea unei noi Filarmonici națoinale e nevoie de circa 75 de milioane de euro, sumă ce nu poate fi alocată din bugetul de stat, a anunțat ministrul Culturii Sergiu Prodan.

Potrivit ministrului, acesta ar fi o povară prea mare pentru bugetul național, din care considerent, autoritățile sînt în căutare de investitori pentru reconstrucția Filarmonicii. Declarațiile au fost făcute într-un interviu pentru Moldpres.

Ministrul a precizat că în prezent nu există o decizie finală în ceea ce privește proiectul arhitectural și executorului acestuia.

"Primii pași în reabilitarea Filarmonicii Naționale, într-adevăr, au fost deja făcuți. Rezultatele concursului anunțat în toamna anului 2022 au fost făcute publice în mai 2023, iar la 26 septembrie, în cadrul Zilelor Europene ale Patrimoniului, Casa de arhitecți din Germania, a cărei idee a obținut cele mai multe puncte, și-a prezentat conceptul la Chișinău.

Cu toate acestea, încă nu există o decizie finală în ceea ce privește proiectul arhitectural și executorului acestuia. Va conta foarte mult și ofertele financiare, pentru edificarea unei noi Filarmonici ne-ar costa, estimativ, circa 75 de milioane de euro. Ar fi o povară prea mare pentru bugetul public, de aceea, căutăm investitori.


Sperăm să venim în curînd cu noutăți bune. Cert este că merităm cu toții o instituție modernă și, cel mai important, cu capacități acustice și scenice pe măsură. Nu putem, astăzi, să construim o Filarmonică în stilul secolelor 18 sau 19, pentru că alte sunt așteptările, condițiile și standardele muzicale. Doar avînd o sală cu o acustică de mare clasă vom putea derula proiecte internaționale de anvergură și vom putea crește muzicieni care să ne reprezinte la cel mai înalt nivel în toată Europa și în toată lumea", a declarat Prodan.

Menționăm că pe 24 septembrie 2020, un incendiu a mistuit peste 3500 m2 din clădirea Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”. În 2022 a fost lansat un concurs internațional de soluții arhitecturale pentru reabilitarea Filarmonicii, cu genericul „Renaște Filarmonica”, drept simbol metaforic fiind aleasă Pasărea Phoenix.

0
1
0
5
9

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав