TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Seismolog: Un cutremur care va afecta toată Europa s-ar putea produce în anul 2040 sau 2077

Seismolog: Un cutremur care va afecta toată Europa s-ar putea produce în anul 2040 sau 2077

Ținînd cont de periodicitatea producerii cutremurelor în zona Vrancea, un seism puternic ar putea avea loc în anii 2040-2041 sau 2077-2078.

Despre aceasta a scris într-o postare pe o rețea de socializare consilierul prezidențial Corneliu Popovici, care îl citează pe reputatul seismolog Gheorghe Mărmureanu, directorul onorific al Institutului Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pămîntului (INCDFP).

Ghoerghe Mărmureanu estimează că următorul cutremur de proporții din Vrancea va fi mai mare decît cel din 1977, va avea magnitudinea de circa 8 grade pe Richter și va afecta întreaga Europă.


„În cadrul dialogului i-am solicitat opinia privind cutremurul de la începutul lunii septembrie, care s-a făcut resimțit și în Republica Moldova. Potrivit profesorului, acest seism a fost unul obișnuit și nu avem motiv de îngrijorare. Cu toate acestea, Domnia Sa a menționat că seismele din zona Vrancea se produc cu o anumită periodicitate. De exemplu, cutremure similare celui din 1977 se pot produc o data la 36-37 de ani, iar cele de tipul seismelor din 1802 sau 1940 au loc la 64 sau 102 ani.

Acestea din urmă sînt foarte puternice și atrag după sine distrugeri de proporții. Deși seismele nu pot fi prevăzute, calculele realizate ca urmare a analizei datelor din ultimii 300 de ani ne permit să presupunem că următorul cutremur de proporții din Vrancea va fi mai mare decît cel din 1977, va avea magnitudinea de circa 8 grade pe Richter și va afecta întreaga Europă.

Estimativ, ținînd cont de periodicitatea producerii acestora, el ar putea avea loc în anii 2040-2041 sau 2077-2078”, a relatat Popovici.

Menționăm că un nou cutremur cu magnitudinea de 3,8 grade pe scara Richter s-a produs astăzi – la ora 8.30 – în zona seismică Vrancea. La 3 septembrie, în zona Vrancea s-a produs cel mai mare cutremur din acest an, cu magnitudinea de 4,5 grade, resimțit și la Chișinău.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load