X 
Arşiţa stiri: 233
Preşedintele stiri: 4145

Se prăbușește activitatea, după demisiile judecătorilor: Ce se întîmplă cu dosarele de la Curtea de Apel

10 mai. 11:34   Societate
4526 0

Colegiul penal fixează actualmente examinarea dosarelor pentru 2025 la Curtea de Apel Chișinău. Între timp, instanța a rămas doar cu 18 judecători, după ce Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) acceptat demisia a 20 de judecători pe 7 mai.

Serviciul de presă al Curții de Apel a informat că, potrivit datelor pentru 8 mai 2024, în cadrul instanței sînt examinate circa 15.000 de dosare.

Situația este complicată și incertă, iar rezolvarea o sa să dureze, a comunicat judecătoarea Angela Bostan pentru Realitatea. Potrivit ei, o variantă ar fi transferul temporar, pentru care deja există concurs, însă acesta nu va soluționa deplin problema.

Magistrata a mai relatat că dosarele civile se soluționează mai simplu, însă oricum va exista suprasarcină. În cazul dosarelor penale situația se complică, deoarece dacă se schimbă un judecător, cercetarea continuă. Persoana care preia atribuțiile va trebui să studieze probele și dosarul, iar perioada de care va avea nevoie pentru acest proces variază, în funcție de complexitate.

Conform legii, după începerea cercetării în instanță, orice schimbare intervenită în completul de judecată impune reluarea de la început a examinării, cu excepția cazului în care este vorba despre un singur magistrat.


Angela Bostan a relatat că din discuțiile pe care le-a avut cu unii dintre colegii săi, mediul juridic este îngrijorat de plecările din sistem, iar mai mulți dintre funcționarii care au decis să demisioneze au depus cererile din cauza restricțiilor care li se impun dacă nu trec evaluarea extraordinară. În caz că pică pre-vettingul, aceștia riscă să rămînă fără pensie de judecător și fără granații sociale.

Amintim că, pe 7 mai, CSM a acceptat demisia a 20 de judecători de la Curtea de Apel Chișinău, Comisia pre-vetting anunța că toți magistrații din cadrul instanței fost anunțați despre faptul că a fost inițiată evaluarea lor și că 20 dintre ei au depus declarațiile de avere și interese personale, după notificările transmise pe 11 aprilie.

1
1
0
4
6

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Declarația deputatului PAS Vasile Șoimaru despre o eventuală interzicere a Bisericii Ortodoxe Moldovenești (în cadrul Patriarhiei Moscovei) a provocat o mare rezonanță. Ce biserică, în opinia dumneavoastră, ar trebui să existe în Moldova?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав