X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Savanții moldoveni, despre efectul schimbărilor climatice asupra agriculturii

29 aug. 2023,, 09:30   Societate
2528 0

Schimbările climatice din ultimele decenii vor duce în mod inevitabil la revizuirea spectrului de culturi agricole cultivate tradițional în țara noastră, ceea ce se va răsfrînge în primul rînd asupra culturii porumbului și de floarea-soarelui, spun reprezentanții Academiei de Științe a Moldovei (AȘM).

Potrivit lui Boris Boincean, membru corespondent al AȘM, doctor habilitat, profesor cercetător, directorul ,Institutul de Cercetări pentru Culturile de Cîmp „Selecția”(ICCC „Selecția”) înlocuirea acestor culturi este doar o chestiune de timp, notează Noi.md.

"Condițiile climaterice din anul curent au fost relativ favorabile pentru majoritatea culturilor, în special, pentru cele din prima grupă, dar seceta din iulie și august a afectat grav semănăturile de porumb pentru boabe, mai ales, în sudul țării.

Din cauza schimbărilor climatice, observăm că situațiile de acest gen devin din ce în ce mai frecvente, iar acest lucru implică și adoptarea unor măsuri ferme orientate spre adaptarea sistemului de agricultură din țara noastră.

În situația actuală, este mult mai rațional să ajustăm sistemul de agricultură la schimbările climatice decît să menținem în asolament un spectru de culturi care necesită cantități nejustificate de îngrășăminte, pesticide și alte produse agrochimice, dar care pot fi înlocuite", mai evidențiază Boincean.


Pe fondul schimbărilor climatice și în urma cercetărilor efectuate de-a lungul timpului, savanții moldoveni consideră că sînt necesare măsuri precum:

- înlocuirea treptată a porumbului cu sorgul, iar a soiei cu năutul, care posedă o rezistență mai mare la secetă;

- aplicarea îngrășămintelor organice și excluderea aratului excesiv cu plugul cu cormană;

- reducerea suprafețelor de culturi prășitoare, inclusiv tehnice;

- amplasarea culturii grîului de toamnă după premergători cu recoltare devreme (culturi leguminoase la boabe; amestec de culturi leguminoase și graminee anuale la masă verde și/sau fîn; amestec de ierburi perene la masă verde etc.);

- susținerea programelor de ameliorare a culturilor de cîmp și producere de semințe de soiuri și hibrizi autohtoni;

- elaborarea unui program științific de stat multidisciplinar orientat spre crearea unui sistem de agricultură durabil și rezilient, capabil să facă față provocărilor din agricultură.

Potrivit Ministerului Agriculturii, recent, Vladimir Bolea a fost discutat despre rezultatele cercetărilor la culturile cerealiere de grupa I, problemele care au apărut în perioada recoltării, tehnologiile de producere și prioritățile pentru următoarele lucrări agricole în cadrul instituțiilor științifice din subordinea ministerului.

Potrivit datelor de la ICCC „Selecția”, soiurile autohtone prezintă indicatori de producție la nivelul celor de import sau chiar mai buni în condiții de stres hidric și termic, deoarece au trecut toate etapele de aclimatizare.

În scopul creșterii nivelului de încredere în instituțiile de cercetare, ministrul Vladimir Bolea a menționat că sînt inițiate procese de reforme, ce urmăresc fortificarea activităților de cercetare și vor integra știința în circuitul economic.

0
0
0
1
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?