COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 774 327 INFECTAȚI 290 043(+1018)   TRATAȚI 273 920     DECESE 6713(+18)   Mai multe detalii
Preşedintele stiri: 2924
Puterea stiri: 6640

Reprezentanții HoReCa amenință din nou cu proteste

26 apr. 15:08   Societate
1398 1

Restauratorii din capitală cheamă autoritățile statului la discuții pînă miercuri, iar în cazul în care apelul lor nu va fi auzit, amenință cu proteste.

În cadrul unei conferințe de presă, reprezentanții sectorului HoReCa au declarat că în ultimul an, acest sector al economiei a fost neglijat de stat, iar cele mai multe dintre afaceri s-au dus de rîpă sau sînt în „moarte clinică”. Ei spun că au trimis o scrisoare deschisă către președintele țării, premier, primarul general și președintele Parlamentului.

„Pînă miercuri seara să fie format un grup pentru a dialoga cu noi, cei din HoReCa, pentru a soluționa această problemă veche care a demolat mai multe afaceri, lucruri clădite cu osteneală o viață întreagă. Dacă autoritățile nu vor răspunde la acest apel, ne rezervăm dreptul de a ieși joi la un protest pașnic pentru a ne cere dreptul de a fi repuși în circuitul economic în care deja sînt puși unii dintre colegii noștri”, a declarat Călin Vieru.

Președinta asociației patronale „Asociația Națională a Restaurantelor și a Localurilor de Agrement din RM” (MĂR), a precizat că propunerile care vizau ajutorul pentru oamenii din domeniu și ajustarea restricțiilor s-au încununat cu refuzuri:

„Au fost impuse mai multe restricții și nicio subvenționare pentru aceste restricții. Pe parcursul anului 2020 sectorul HoReCa a fost primul lovit și cel mai neajutorat. Situația continuă și în 2021. Atunci cînd vorbim despre HoReCa nu vorbim doar despre afaceri. Acest sector este despre oameni. Este vorba de 50.000 de familii lăsate fără surse de venit. Deciziile unilaterale sînt în continuare în detrimentul acestor oameni. Vara trecută a fost reluată activitatea în proporție de 50%, limitări care au avut consecințe pierderi financiare care se răsfrîng asupra oamenilor implicați. Restricțiile au continuat prin reducerea programului de lucru în toamnă pînă la ora 22:00, iar acum pînă la ora 20:00. Pierderile afacerilor sînt în proporție de 80%”.


Parlamentul a votat vineri, 23 aprilie, în două lecturi, un proiect de lege care prevede ca pe perioada stării de urgență, întreprinderile din sectorul HoReCa (hoteluri, restaurante, cafenele) vor achita taxa pe valoare adăugată de 6%, adică de două ori mai mică decît în perioadele obișnuite.

Documentul prevede reducerea pînă la 6% a cotei TVA pentru produsele alimentare și/sau băuturi, cu excepția producției alcoolice, preparate sau nepreparate, pentru consumul uman, însoțite de servicii conexe care să permită consumul imediat al acestora, realizate în cadrul activităților care se atribuie la secțiunea I a Clasificatorului activităților din economia Moldovei în perioada stării de urgentă și stării de urgență în sănătate publică.

Anterior, oamenii de afaceri din sectorul HoReCa se plîngeau pe membrii CSE pentru că nu le-ar băga în seamă propunerile, avînd în vedere că au permis, totuși, redeschiderea teatrelor.

Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Ce părere aveți despre introducerea prezentării obligatorii a certificatului COVID-19 în Republica Moldova?
🔽🔽