X 
Incendii stiri: 559
Criza energetică stiri: 1684

Recreația politică: Ce năzbîtii au făcut deputații moldoveni în copilărie

31 mai. 2022,, 11:24 (reactualizat 1 iun. 2022,, 18:01)   Societate
4908 0

Îi cunoaștem ca personalități publice, figuri notorii din viața politică, dar cei care stau astăzi la cîrma țării și dictează legile au fost și ei cîndva copii.

Cu prilejul Zilei Internaționale a Copiilor am hotărît să facem o călătorie în trecut, să depănăm împreună cu aleșii poporului amintiri din dulcii ani ai copilăriei.

Mai liniștiți sau năzbîtioși din fire, deputații își amintesc cu emoție despre magia acelei perioade. Ce întîmplări nostime le-au rămas în memorie și ce învățăminte au tras din ele vedeți în reportajul video.

Deputatul PAS Adrian Băluțel își amintește că a fost un copil liniștit, dar asta nu-l împiedica să-și pună imaginația în mișcare atunci cînd rămînea fără supraveghere.


"Am copilărit la bunica, una din cele mai plăcute aminitiri a fost anume copilăria la țară. Cred că am fost un copil liniștit și timid. Mie îmi plăcea foarte mult să lucrez cu lemnul, țin minte că bunelul cumpărase o cutie mare de ținte și cît ei fost la muncă, pe cîmp, eu acasă am bătut toate bucățile de lemn găsite cu ținte. Este o amintire care foarte bine mi s-a întipărit".

Deputatul Blocului comuniștilor și socialiștilor Constantin Starîș povestește că a copilărit la sat și chiar dacă mai făcea pozne împreună cu alții copii, acestea aveau un caracter nevinovat.

"Am avut o copilărie normală, ca al oricărui copil sovietic, de la sat. Atunci era așa o perioadă, că nu era mare diferență între oraș și sat - aceleași cercuri, aceeași posibilitate de a merge la teatru, de a face sport, de a te auto-dezvolta. Desigur, ne distram, furam mere din grădinile altora, dar toate acestea aveau un caracter destul de inocent. Au fost vremuri bune".

Pentru deputata PAS Angela Munteanu-Pojoga cea mai năzbîtioasă întîmplare a avut loc la școală și nu s-a lăsat fără consecințe. "Cea mai șotioasă întîmplare a fost prin clasa a 7-a. În anii ceea noi elevii mergeam la strînsul roadei toamna. Și clasa noastră sub îndemnul meu, pentru că eu eram liderul, a fugit o zi de la muncă. Coincidența a făcut că era tocmai ziua de nașterea a dirigintei noastre și am supărat-o foarte tare. I-am dus un cadou, dar ea s-a supărat pe noi".

Deputatul PAS Radu Marian povestește că fiind ghidat de curiozitatea de a descoperi, obișnuia încă de la o vîrstă fragedă să plece de acasă fără a-i anunța pe părinți.

"Cred că eram liniștit, visător, îmi păcea să călătoresc cu corul. (..) Țin minte că odată m-am pornit singur să cumpăr bomboane la magazin și nu am spus părinților, și ei s-au speriat, mai nu au chemat poliția. Dupa aia am venit singur acasă. Este o întîmplare care des o povestesc părinții".

Reghina Apostolova, deputată a Partidului Șor, spune că nu are prea multe amintiri năzbitioase întrucît era un copil cuminte. "Eram un copil ascultător și fiica mea e ascultătoare, și cele două nepoțele sînt la fel. Totul depinde de familie, de păriniți, de mediul în care crești".

Și deputatul PAS Virgiliu Pîslariuc mărturisește că a avut parte de o copilărie obișnuită și chiar dacă nu-și amintește ce șotii a făcut, spune că era tratat de fiecare dată cu indulgență de către părinți.

"Eram un cpoil obișnuit cu dorințele mele, cu visele mele. Cred că părinții mei au reacționat mereu adecvat în funcție de gravitatea faptei, dar în general, nu aveam teamă că voi fi cumva pedepsit mai mult decît meritam, dar trebuia să știu și eu niște limite".

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ar trebui să demolăm monumentele din perioada sovietică?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий