Reacția ministrului Culturii privind cedarea clădirii Bibliotecii Naționale Mitropoliei Basarabiei, neclară

19 mar. 13:00   Societate
2023 1

Reacția ministrului Culturii, Sergiu Prodan, privind cedarea clădirii Bibliotecii Naționale Mitropoliei Basarabiei a stîrnit un alt val de reacții pe rețelele de socializare.

Activistul civic Vitalie Sprînceană a venit cu un mesaj pe rețelele de socializare prin care spune că „ministrul Culturii a vorbit... și nu a prea zis nimic”.

„A povestit despre cărți care trebuie păstrate. Și despre clădiri care trebuie restaurate. Și despre parteneriate care trebuie construite pentru că, așa cum se știe, ministerul nu are ruble...

Sper că asta înseamnă că Ministerul Culturii al Republicii Moldova spune deputaților să-și retragă la naiba proiectul de lege cu ”retrocedarea” și să se apuce să muncească pe teme concrete - construcția/reparația clădirilor precum cel de la Biblioteca Națională a Republicii Moldova, sporirea fondurilor de achiziție de carte pentru Biblioteca Națională și bibliotecile locale și alte chichițe de genul ăsta...”, se arată în mesajul lui Sprînceană.

Zilele trecute, ministrul Culturii, a declarat că „cărţile vechi şi rare ale Bibliotecii Naţionale nu vor fi relocate, atît timp cît noile condiţii nu vor fi mai bune decît cele din prezent”.


Ministrul recunoaşte că edificiul este într-o stare proastă şi trebuie renovat, iar acest lucru ar putea fi realizat cu susţinerea financiară a partenerilor de dezvoltare, inclusiv a statului român.

Amintim, potrivit unui proiect de lege, înregistrat în Parlament, pe 6 martie, de un grup de deputați PAS, clădirea fostului Seminar Teologic din Chișinău, care a fost naționalizată în perioada sovietică, și în care în prezent se află blocul doi al Bibliotecii Naționale a R. Moldova, ar urma să fie transmisă, cu titlu gratuit, din proprietatea publică a statului în proprietatea Mitropoliei Basarabiei, fără drept de înstrăinare.

Proiectul a stîrnit un val de critici în societate.

3
5
0
1
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Majorarea salariilor miniștrilor pînă la 50 de mii de lei va contribui la îmbunătățirea activității Cabinetului de Miniștri?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий