Incendii stiri: 690
Cazul Șor stiri: 589
Preşedintele stiri: 3733

Radu Marian se ține de demontat mituri și compară prețurile de la noi și din Ucraina

23 sep. 2022,, 19:51   Societate
1426 0

După ce în spațiul mediatic au apărut mai multe informații în care se spune că în Ucraina prețurile sînt mai mici decît în Republica Moldova, deputatul PAS, Radu Marian, s-a apucat de ”demontat mituri”.

Astfel într-o postare pe pagina sa de facebook acesta spune că afirmația precum în că în Republica Moldova prețurile sînt cu 100% și chiar 200% mai mari decît în Ucraina este una manipulatorie, notează Noi.md.

”Adevărul e că majoritatea produselor au prețuri similare în aceste două țări. Sunt produse care sunt mai ieftine la noi: de ex. uleiul în medie costă 34.9 lei în Moldova, 35 lei în Ucraina; pâinea simplă – 5.50 lei în Moldova, 6.45 lei în Ucraina: un litru de motorină costă 26 lei în Moldova, și 28.3 lei în Ucraina. Sunt și produse care sunt mai scumpe la noi, ouăle costă cu 10 lei mai mult la noi, iar un kg de carne de pui este cu 20 lei mai scump. Puteți vedea o comparație între prețurile din Chișinău și Kiev pe site-ul numbeo.com, o să vă convingeți de similaritatea prețurilor (foto mai jos, link-ul în primul comentariu).

Puteți vedea o comparație între prețurile din Chișinău și Kiev mai jos”, scrie deputatul.


Potrivit lui Radu Marian, ceea ce e într-adevăr mult mai scump la noi comparativ cu Ucraina este tariful la gaze naturale, care este de aproape de 5 ori mai scump. Motivul, potrivit deputatului ar fi că Ucraina are gaz propriu și poate regula mai ușor piața internă, iar Republica Moldova este dependentă de importuri.

”Ucraina produce 70% din necesarul său de gaz și nu depinde de evoluția prețurilor internațional, restul necesităților fiind acoperite printr-un contract pe termen lung, la preț fix, semnat cu mulți ani în urmă cu Slovacia. Noi suntem total dependenți de importuri. Foștii guvernanți semnau anterior contracte pe un an, iar cel din ianuarie 2021 în general a fost semnat la preț de piață”, scrie Marian.

Totodată acesta menționează că atunci cînd a fost instituit guvernul Gavrilița, autoritățile au fost nevoite să negocieze un nou contract și chiar dacă ”prezentul contract este mai avantajos” decât cel semnat anterior, situația pe piața europeană este cu mult mai dramatică acum decât era vreodată

”Tariful foarte mare la gaze naturale din țara noastră împinge în mod decisiv inflația în sus. Avem o inflație mai mare ca în Ucraina (34% comparativ cu 22%), în special din cauza prețului mare la gaze. Mai mult decât atât, din cauza războiului, economia Ucrainei suferă enorm, s-a redus dramatic cererea & consumul, ceea ce duce inclusiv reducerea prețurilor pentru produsele pe care Ucraina le produce în abundență, cum ar fi ouăle și carnea de pui. Sper că așa am răspuns și la întrebarea „de ce în Ucraina, țară aflată în război, prețul la gaz este mult mai mic”. Vă îndemn pe toți să vă informați din surse sigure”, a concluzionat deputatul.

De menționat că astăzi ANRE a aprobat un nou tarif pentru gazele naturale. Astfel, din 1 octombrie consumatorii casnici vor achita 29,26 de bani în loc de 22,99 lei cît achită în prezent.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Stare de urgență a fost prelungită pentru a 10-a oară. Cum calificați această decizie?