Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Protest spontan la portul Giurgiulești

30 mar. 2021,, 09:29   Societate
3659 0

Un grup de oameni s-au adunat în portul Giurgiulești, ca să stopeze „exportul de grîu din rezerva de stat”. Ei au blocat trecerea camioanelor încărcate cu grîu.

La protest s-au adunat aproximativ 100 de oameni.

Conform spuselor unor manifestanți, acel grîu ar fi fost luat din rezerva de stat a țării, cantitatea constituind 5mii de tone de grîu.

Vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari, s-a declarat deranjat de acest fapt, îndeosebi după ce o cantitate impunătoare de grîu a fost eliberată din rezerva de stat unui agent economic.

„Nu este clar de ce doar acest agent economic a primit 16mii de tone de grîu. El are și domeniul de panificație, dar și alte domenii de activitate. Noi considerăm necesar ca în următoarea perioadă, prioritate în cadrul procesului de împrospătare a grîului din rezervele de stat să fie atribuită domeniului de panificație, astfel încît să nu permitem majorarea prețurilor la pîine, mai ales la pîinea socială”, a declarat Slusari, în cadrul unui briefing de presă.


Acest subiect a fost abordat și de către președinta R. Moldova, Maia Sandu, care a solicitat Executivului să aprobe de urgență o Hotărîre de Guvern, prin care să impună restricții temporare la exportul de grîu din rezerva de stat, îndeosebi cînd există riscuri de secetă.

De cealaltă parte, potrivit ministrului interimar al agriculturii, Ion Perju, spune că în prezent, Republica Moldova este asigurată alimentar la toate produsele social importante.

“Totodată, conform prevederilor Legii 104/2020 cu privire la rezervele de stat şi de mobilizare, atribuțiile de administrare a rezervelor de stat, țin exclusiv de competența Agenției Rezerve Materiale din subordinea Ministerului Afacerilor Interne, care este desemnată în calitate de autoritate responsabilă. De asemenea, potrivit art. 11 al aceleiași legi, eliberarea bunurilor din rezervele de stat în vederea împrospătării cu decalaj în timp şi cu titlu de împrumut, cu excepția stocului intangibil (care constituie 30% din cantitate), se realizează pe un termen de pînă la 12 luni, la decizia Agenției Rezerve Materiale în baza unei garanții bancare sau financiare, cuantumul căreia va asigura cantitatea de bunuri scoasă din stocuri, precum și în baza achitării prealabile a plății pentru împrumut, în condițiile lipsei datoriilor față de rezervele de stat”, explică Perju.

Totodată, ministrul a precizat că, în conformitate cu prevederile art. 12 din Acordul încheiat cu Organizația Mondială a Comerțului, Republica Moldova nu poate institui o restricție la export.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?