X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Profesorii ar putea începe protestele: Cadrele didactice cer creșteri salariale

4 sep. 2023,, 12:14   Societate
4446 0

Pedagogii din Republica Moldova solicită majorarea salariului mediu al cadrelor didactice cu circa 20%, pînă la nivelul celui mediu pe economie – de circa 11 500 lei. În caz contrar, sînt luate în calcul acțiuni de protest și chiar grevă.

Declarația a fost făcută de către Ghenadie Donos, președinte al Federației Sindicale a Educației și Științei, care a precizat că se mizează, totuși, pe faptul că în cadrul discuțiilor cu Ministerul Educației se va ajunge la un rezultat favorabil pentru pedagogi.

„Dacă nu vor exista „răspunsuri clare” din partea autorităților, nu vom vedea nicio mișcare pînă la Ziua profesorului [5 octombrie], aceasta s-ar putea transforma nu în zi de sărbătoare, dar de revoltă, a spus Ghenadie Donos la Europa Liberă în podcastul „În esență…”, de la Europa Liberă.

Contactat deNM pentru precizări, Donos a subliniat că nu este vorba despre o decizie fermă privind organizarea protestelor, însă această acțiune, la fel ca greva, este luată în calcul. O hotărîre certă va fi luată după discuțiile cu conducerea Ministerului Educației, planificate pentru 7 septembrie. Principala solicitare este majorarea cu 20% a salariilor pedagogilor, pînă la nivelul celui mediu pe economie (11 486 lei, conform Biroului Național de Statistică).

„Vom consulta opinia oamenilor, nu putem anunța o decizie pînă atunci. În prezent purtăm negocieri cu Ministerul, iar pe 7 septembrie avem discuții cu ministrul. Pe urmă vom decide. E una dintre posibilități pentru a pune întrebarea mai explicit”, a precizat Donos.


În prezent salariul mediu al unui învățător este de 8 400 lei. Dacă solicitarea sindicatelor din educație va fi aprobată de Guvern, leafa medie a unui învățător va ajunge la 10 500 lei.

„Înțelegem că este o greutate și un cost, dar eu cred că pedagogii merită. În caz că nu vom avea claritate pînă la Ziua Pedagogului, am putea avea acțiuni de protest. Însă intenția noastră este să ajungem la o înțelegere prin negocieri. Ne gîndim și la grevă, dacă colegii vor considera necesar, dar sperăm să găsim soluții la masa de negocieri. Primii pași sînt făcuți: sporul de performanță a fost revizuit, formarea profesională se face din contul statului, sînt beneficii oferite de stat”, a mai menționat liderul sindical.

Potrivit datelor oficiale, în prezent în școlile din Moldova mai sînt necesari circa 2000 de pedagogi. Potrivit liderului Federației Sindicale a Educației și Științei, neoficial, lucrurile sînt cu mult mai grave, cifrele ajungînd la aproximativ 4000-5000 de angajați.

20
0
0
3
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?