X 
Arşiţa stiri: 185
Jocurile Olimpice stiri: 141
Transnistria stiri: 1412

Procurorul șef, despre cazul lui Gorgan: De ce PCCOCS trebuie să afle din presă despre acest caz

7 iun. 08:00   Societate
4403 2

Procurorul șef, Ion Munteanu a declarat că Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale s-a autosesizat pe cazul fostului șef al Marelui Stat Major Igor Gorgan în urma difuzării investigației de la The Insider.

Precizarea a fost făcută la o emisiune de la PRO TV.

„Nu vreau să fac concluzii pripite. Eu îmi pun întrebarea de ce PC COCS care este responsabilă de aceste investigații trebuie să afle din presă despre acest caz. Eu au precizat că PCCOCS s-au sesizat în urma difuzării în surse media informației respective. Imediat am solicitat confirmarea autenticității informației respective de la SIS. O parte din informații noi am recepționat azi, iar în anumite aspecte sîntem în colaborare în continuare pentru a avea mai multă claritate”, a punctat procurorul șef.

Procurorul șef a comentat și faptul că Gorgan ar fi avut legături cu GRU din 2004.

„A doua parte a investigației va fi să înțelegem de ce au fost tolerate atîtat timp asemena fape. Atît timp cît avem organe pentru combaterea și contracararea la astfel de fenomene. Nu este responsabilitatea procuraturii pentru a contracara astfel de situații. Procuratura urmează să califice și să interpreteze acțiunile în raport cu legea penală”, spune Ion Munteanu.


Amintim că, potrivit unei investigații publicate de The Insider, Igor Gorgan ar fi colaborat cu serviciile de informații ale Rusiei. Jurnaliștii informează că au intrat în posesia corespondenței dintre el și persoana de contact de la Moscova, colonelul Aleksei Makarov.

Igor Gorgan ar fi raportat curatorului său din spionajul rusesc informații despre situația politică internă din țară și despre vizitele reprezentanților Ministerului Apărării al Ucrainei, care au achiziționat echipament militar și obuze pentru forțele lor armate. Totodată, acesta ar fi monitorizat îndeaproape discursurile publice ale președintei Maia Sandu.

Drept reacție, șeful cabinetului președintei Republicii Moldova, Adrian Băluțel, a reacționat la investigația internațională. Oficialul a anunțat că distincțiile acordate lui Gorgan: „Meritul Militar” și „Credință Patriei”, precum și gradele sale militare vor fi anulate.

Funcționarul moldovean ar fi transmis sistematic informaţii despre situaţia din Republica Moldova. Ulterior, Serviciul de Informaţii şi Securitate de la Chişinău a confirmat informaţia din investigaţia jurnalistică.

După ce au apărut informațiile, UNHCR MOLDOVA, agenția ONU pentru Refugiați, l-a suspendat pe Gorgan din funcția de șef al securității instituției. În același timp, Ministerul Apărării a anunțat că verifică datele, de comun cu responsabili din cadrul altor instituții ale statului.

6
5
3
1
8

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав