X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Prevenirea cazurilor de prăbușire sub gheață - salvatorii, în acțiune

11 ian. 16:00   Societate
2532 0

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a desfășurat astăzi activități de prevenire a incidentelor în preajma bazinelor acvatice în perioada rece a anului. Acțiunile au avut loc la Stația de salvare pe apă nr. 1, lacul ,,Valea Morilor”, din municipiul Chișinău.

Conform scenariului, salvatorii au scos din bazinul acvatic pescarii, care au ieșit pe podul de gheață și s-au prăbușit în apă. Specialiștii au prezentat măsurile care trebuie să fie întreprinse în acest caz, iar angajații SMURD au explicat manevrele de acordare a primului ajutor sinistraților, notează Noi.md.

Pentru a extrage persoana prăbușită este indicat să mergeți tîrîș către sinistrat și să întindeți către el o creangă, o rangă de fier sau orice alt obiect de care ar putea să se agațe și să poată fi tras la suprafață.

Potrivit medicilor, persoana scoasă din apă rece trebuie să fie adăpostită într-o încăpere caldă. Totodată, în mod de urgență hainele acesteia trebuie să fie schimbate, iar apoi sinistratul să fie învelit cu o plapumă călduroasă și neapărat să fie administrate băuturi calde.

Amatorii de pescuit la copcă sînt îndemnați să fie foarte atenți și să respecte regulile principale de comportament pe gheață. Pescarii sînt rugați să nu facă mai multe găuri împrejurul său, dar și să păstreze distanța de cel puțin 3 m unul de la altul.


Pescarii trebuie să aibă la dispoziție un cablu de 12-15 metri cu o greutate fixată la un capăt și cu un laț la celălalt capăt, o bîrnă lungă și o scîndură lată.

Aceștia trebuie să poarte veste de salvare, dar și să țină la îndemînă un obiect ascuțit, cum ar fi un cuțit, cîrlig sau cuie pentru agățarea de gheață în cazul prăbușirii.

Totodată, pentru evitarea cazurilor tragice, maturii sînt rugați să interzică minorilor schiatul și patinajul în preajma bazinelor acvatice, dar și aflarea acestora pe mal, unde sub zăpadă pot exista fisuri, găuri sau aer acumulat sub stratul format.

Conform datelor statistice, pe parcursul anului 2023, în Republica Moldova, au fost înregistrate 60 cazuri de înec, soldate cu 11 decese în perioada rece a anului.

0
0
1
2
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?