X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Poetul Andrei Ciurunga a fost comemorat la 100 de ani de la naștere

2 noi. 2020,, 15:33   Societate
4649 0

Muzeul Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu” a organizat recent vernisarea expoziției de carte și medalionul literar dedicat poetului Andrei Ciurunga, informează Moldpres.

Expoziția conține cărți ale lui Andrei Ciurunga (inclusiv placheta de debut a poetului, ”Melancolie”, semnată cu pseudonimul Robert Cahuleanu și publicată la Cahul în 1936), fotografii, scrisori, piese de artă plastică etc.

În cadrul evenimentului, a avut loc lansarea cărții ”Corespondență Andrei Ciurunga-Constantin Reabțov” (editor: Ionel Novac, București, 2020) și vizionarea filmului ”Andrei Ciurunga”, pe care l-a realizat Valeriu Clapco (muzeograf) în timpul vizitei pe care i-au făcut-o Mihai Cimpoi și Gheorghe Cincilei lui Andrei Ciurunga, la București.

Criticul literar Lucia Țurcanu, director adjunct al Muzeului Național de Literatură ”Mihail Kogălniceanu”, a menționat că, născut la Cahul la 28 octombrie 1920, refugiat la Brăila în 1944, apoi stabilit la București, deținut la Jilava și în lagărele „cumplitului Canal” (1950-1954), pentru „crima de uneltire împotriva păcii”, apoi la Balta Brăilei și Gherla (1958-1964) pentru că a lăsat să circule poemele concepute la Canal, Andrei Ciurunga (la naștere, Robert Eisenbraun), cunoscut și ca Robert Cahuleanu (pseudonim la care i s-a „sugerat” să renunțe în 1946), a publicat în timpul vieții peste douăzeci de volume de versuri.

În context, președintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, Arcadie Suceveanu, a precizat că la Cahul va fi dezvelit un bust al regretatului poet.


La rîndul său, Vasile Malanețchi, unul din curatorii expoziției, a subliniat că împlinirea unui secol de la nașterea scriitorului Andrei Ciurunga este un eveniment ce nu putea fi trecut cu vederea.

La sfîrșitul manifestării, directorul instituției, scriitoarea Maria Șleahtițchi, a atras atenția că expoziția conține documente inedite, care abia urmează să fie valorificate.

Expoziția va fi deschisă pînă la 10 ianuarie 2021.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?