Săptămîna trecută, 20 dintre cei 39 de magistrați ai Curții de Apel Chișinău și un judecător de la Curtea de Apel Cahulau depus cereri de demisie, care au fost aprobate ieri, 7 mai, de către CSM.
Unii dintre aceștia au spus de ce au luat o astfel de hotărîre, notează Noi.md cu referire la jurnal.
Judecătorii afirmă că, dacă ar fi eșuat la procedura de vetting, ei ar fi pierdut dreptul la indemnizația unică de concediere. Conform legii, această indemnizaţie este egală cu jumătate din produsul înmulţirii salariului mediu lunar al judecătorului cu numărul de ani lucraţi în funcţia respectivă. De unde reiese că dacă lefurile magistraților Curții de Apel, potrivit declaraților lor de avere și interese personale, constituiau anul trecut circa 30 de mii de lei, indemnizația unică de concediere pentru un judecător care a activat în sistem 20 de ani, de exemplu, ar constitui 300 de mii de lei.Cît privește pensia specială a magistraților, aceasta constituie 80 la sută din salariul mediu, adică circa 25 de mii de lei. Prin urmare, dacă un judecător nu-și dă demisia și nu trece vettingul, pierde și acești bani, rămînînd cu o pensie modestă de vreo două sau trei mii de lei.
Totodată, dacă nu trec evaluarea externă, magistrații pot pierde dreptul de a ocupa funcții publice timp de șapte ani. În plus, mai mulți judecători nu au încredere în obiectivitatea Comisiei Vetting, considerînd că unii colegii de-ai lor sînt tratați în mod preferențial în cadrul evaluării.
Funcțiile vacante de la Curtea de Apel ar putea fi suplinite de către judecători din primele instanțe.
Adăuga comentariu